X
 12.06.2022 Живот

Песни за кои е научно докажано дека ви предизвикуваат морници и ви го менуваат расположението

Каков вид музика ги доловува вашите емоции, давајќи ви го возбудувачкото чувство на морници, а можеби дури и солзи на очите? Во една фасцинантна студија, истражувачите од Универзитетот „Квин Мери“ во Лондон, Обединетото Кралство решија да одговорат на тоа прашање со анализа на 988 песни и дела за кои е пријавено дека им ја предизвикале оваа емоционална реакција на луѓето. Потоа научниците споредиле слични песни од истите изведувачи за кои се чинело дека го немаат истиот ефект.

Врз основа на овие споредби тие откриле дека одредени специфични квалитети може да предизвикаат дел од музиката да ви предизвикаат морници. Ваквата музика има најголеми шанси да го подобри вашето расположение кога се чувствувате фрустрирано, тажно или емоционално исцрпено. Користете го за да си дадете брз поттик кога ви е најпотребно.

За да ви помогнат да го направите тоа, авторите на студијата Реми де Флеријан и Маркус Пирс создале доста разновидна плејлиста од 715 песни и музички парчиња кои веројатно ќе ви предизвикаат морници и ја објавија на „Спотифај“. Следниот пат кога ќе се чувствувате вознемирено или лошо, обидете се да слушнете понекоја песна од оваа плејлиста. Речиси сигурно ќе го промени вашето расположение на подобро.

Каков вид на музика прави луѓето да се чувствуваат добро?


Музиката е една од најмоќните алатки што ги имате за создавање или менување емоции.

muzika
Фото: Freepik

Но, не е секогаш очигледно како да ја искористите таа алатка на себе. Ако сте тажни, загрижени или лути, сигурно не помага да слушате весела, оптимистичка музика. Тој факт е прекрасно илустриран со овој извадок од филмот „Роџер и јас“ од 1989 година за масовните отпуштања на „Џенерал Моторс“ во Флинт, Мичиген. Во него, автомобилски работник кој бил отпуштен петпати во пет години, опишува дека имал паничен напад на производната лента додека чекал уште еден отказ. Тоа предизвикува тој да излезе и да се вози. Тој го вклучува радиото во автомобилот за да се обиде да се смири, а на радиото свири песната на „Бич Бојс“ „Wouldn't It Be Nice“. Тоа го испраќа преку работ уште подалеку. За да ѝ покаже на публиката зошто, режисерот Мајкл Мур ја спротивставува песната со слики од напуштени домови во Флинт. Ефектот е застрашувачки.

Ако сакате музиката да ви го подигне расположението кога се чувствувате лошо, подобро ќе биде тоа да биде музика што ги одразува тие тажни чувства и истовремено ги буди вашите емоции. Некои очигледни примери од плејлистата на истражувачите се „Hallelujah“, „Over the Rainbow“ на Леонард Коен и „Tears in Heaven“ на Ерик Клептон. Плејлистата можете да ја слушнете ТУКА.

Кои карактеристики имаат заедничко сите овие песни што предизвикуваат морници?

Истражувачите пишуваат дека имаат тенденција да бидат потажни, побавни, помалку интензивни и поинструментални од другите помалку емоционално моќни песни. Тие, исто така, имаат поголема веројатност да бидат акустични.

Тоа се корисни информации ако избирате музика за да ви помогне да го промените вашето расположение. Но, самата плејлиста е фантастичен ресурс за наоѓање мелодии кои ќе ви го развијат духот. Најефективните избори се, се разбира, најличните.

Извор: Inc.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот