X
 12.10.2020 Живот

Ќе бидете посреќни и ќе живеете подолго ако никогаш не се пензионирате

Експертите инсистираат на тоа дека ќе бидете посреќни и ќе живеете подолго ако работите засекогаш (со релаксиран распоред).

Ако сакате да дознаете кога е вистинско време за пензија, интернетот ќе ви понуди милион финансиски калкулатори. Но, експертите велат дека воопшто не треба да се пензионирате.

Тие интервјуирале луѓе на возраст од 70 до 100 години за подобро да разберат што придонесува за задоволството од животот. Секој од испитаниците рекол дека и понатаму работи.

Премногу време поминато без никаква цел е поврзано со чувство на тага и незадоволство. Важно е да продолжите да имате преокупација. Но, експертите советуваат дека тоа не треба да биде постојана работа, туку активности.

Некои веруваат дека погрешно ја приспособуваме кариерата кон ритамот на животот, со што луѓето се принудени да ги проживуваат најпродуктивните професионални години додека одгледуваат мали деца, а потоа работат помалку во подоцнежните години.

пензија
Фото: Freepik

Наместо професионален спринт што трае четири децении и што нагло завршува на 65 години, експертите сметаат дека треба да имаме обратен пристап: во 20-тите и 30-тите да се посветиме на децата и нивно одгледување, а потоа да почнеме целосно оперативна кариера во 40-тите и сето тоа да заврши во 80-тите.

Можеби некои би помислиле дека овие експерти се мазохисти и дека никој не сака да работи на 75-годишна возраст. И тие луѓе се во право. Сепак, иако овие научници се противат на целосното пензионирање, велат дека повеќето постари луѓе ќе сакаат да го променат својот распоред како што ќе навлезат длабоко во нивните златни години.

Токму тука ќе настапат компаниите. Тие би требало да ги охрабрат нивните постари вработени да продолжат да работат, давајќи им флексибилност да го направат тоа. Без оглед дали тоа значи потесен распоред на одговорности или слобода во работното време, создавањето простор за постарите работници е придобивка за бизнисите.

Работодавците треба да сфатат дека обезбедувањето можности за постарите работници е паметен бизнис, а не само добротворен чин. Мултигенерациските тимови со постари членови се попродуктивни, постарите луѓе ја зголемуваат продуктивноста на оние околу нив, а таквите тимови ги надминуваат едногенерациските.

Ова е силен мотив за компаниите да им помогнат на старите луѓе. Но, дури и ако вашата компанија не сака да ги усвои овие причини, можете сами да најдете работа. Тоа може да биде хонорарна или волонтерска - што и да е, за да бидете постојано ангажирани. Науката вели дека ќе бидете посреќни и ќе живеете подолго ако никогаш не се пензионирате.

Извор: Bizlife.rs
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот