X
 12.11.2015 Наука

Генијални совети од познат педијатар

Реномираниот педијатар Јевгениј Олеговиќ Комаровски е еден од најпризнатите педијатри на територијата на поранешен СССР, а неговите ставови за тоа како да се воспитуваат децата се доста ценети низ светот.

 Ова се неговите најпознати совети кои ќе ве воодушеват, но и ќе ве потсетат на некои едноставни и очигледни вистини за децата.

1. Среќното дете првенствено е здраво дете, а не она кое веќе научило да чита и да свири на виолина.

2. 100% од големите луѓе знаат како се прават деца, но 99,9% од нив воопшто не знаат како се создаваат децата

3. Најголемата задача на таткото е да ја одржува психичката благосостојба на мајката која води грижа за детето. Таткото е оној кој ја поддржува мајката и се грижи за проблемите со роднините и соседите.

4. Среќно дете е она кое ги има и мајката и таткото, кои пак имаат доволно време да го сакаат своето дете како и еден со друг.

5. Детето никому не е ништо должно.

6. Кога доаѓаат родители со дете кое често се разболува, најчесто им советувам да си земат куче бидејќи кучето ќе им биде добра причина барем два пати да го однесат на прошетка, а со тоа и нивното дете.

7. Ни голем број ни добар глас на педијатри често нема да ги решаваат здравствените проблеми на детето првенствено затоа што здравјето на секое дете најмногу зависи од мајката и таткото.

8. Ако детето цела година е болежливо, ако не трчало и не играло надвор - одењето на село, шумата или потокот може да има многу подобро влијание врз здравјето од летувањето во хотел со 5 ѕвезди и детски аниматор.

9. Сигурен сум дека повеќето деца се раѓаат здраво, но здравјето често им го нарушуваат родителите и медицинските лица.

10. Детето всушност треба да биде такво какво што е - слабо и активно!

11. Бебето кое се раѓа е биолошко суштество како и волкот, мачката... затоа основната задача во првата етапа од животот на бебето е да се држете до биологијата, а подоцна кон социјалната социологија.

12. Да се биде во биологијата на еднократната пелена се состои од следното: на детето не му се потребни толку пелените колку што му се потребни на неговата мајка.

13. На детето му е најпотребна среќата и здравјето на целото семејство. Затоа родителите не треба да се однесуваат во согласност со интересите туку во согласност со интересите на сите членови на семејството заедно. Чоколадото н е само за детето, туку за сите членови на семејството.

14. Детето не смее да биде центар на светот. Ние како семејство мораме да бидеме центар на нашиот свет.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука