X
 14.05.2017 Култура

Најпродаваните неделни магазини во Југославија во 1983 година

Денес, во време на дигиталната ера, на весниците и магазините им претстои исчезнување поради нивна дигитализација и поради доминантноста на телевизијата, интернетот, паметните телефони и компјутерите.

За разлика од денес, пред повеќе од 30 години весниците биле во подем.

Август 1983: Тиражот се однесува на првите три месеци од оваа година. Знакот + или - во заградата позади бројот на примероци покажува дали на споменатиот магазин му расте или опаѓа тиражот во однос на 1982 година.

Несомнено, тиражот на повеќето весници расте. Меѓу нив најголем скок забележува првиот југословенски таблоид, сараевскиот „Ас“ кој веќе надмина тираж од 215.000 парчиња.

25. „Добро јутро“ (Белград) - 106.071 (+)
24. „Квиз“ (Загреб) - 110.809 (+)
23. „Политика свет“ (Белград) - 130.000 (+)
22. „Мале новине“ (Сараево) - 130.148 (+)
21. „Јана“ (Љубљана) - 133.431 (+)
20. „Сам“ (Загреб) - 136.793 (+)
19. „Весела свеска“ (Нови Сад) - 136.969 (-)
18. „Викенд“ (Загреб) - 141.241 (+)
17. „Еурека“ (Горни Милановац) - 146.194 (-)
16. „Зека“ (Горни Милановац) - 146.194 (-)
15. „Нин“ (Белград) - 157.200 (-)
14. „Старт“ (Загреб) - 180.586 (-)
13. „Тик-так“ (Горни Милановац) - 185. 355 (-)
12. „АС“ (Сараево) - 198.833 (+)
11. „Арена“ (Загреб) - 201.730 (+)
10. „Студио“ (Загреб) - 205.734 (+)
9. „ТВ Новости“ (Белград) - 227.075 (-)
8. „Неделски Дневник“ (Љубљана) - 229.962 (+)
7. „Свијет“ (Загреб) - 240.151 (+)
6. „Политикин забавник“ (Белград) - 245.936 (+)
5. „РТВ Ревија“ (Белград) - 252.056 (-)
4. „Илустрована политика“ (Белград) - 266.009 (-)
3. „Практична жена“ (Белград) - 278.962 (+)
2. „Базар“ (Белград) - 309.764 (+)
1. „Нада“ (Белград) - 328.979 (+)

нада

Подготвил: Југопапир
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура