X
 06.04.2015 Наука

Звукот на вселената - музиката на планетите и ѕвездите

Дали сте знаеле дека планетите и ѕвездите всушност произведуваат музиката?

 

звуци


Иако вселената е виртуелен вакуум, ова не значи дека не постои звук во вселената. Звукот постои во форма на електромагнетни вибрации и може да биде откриен користејќи визуелно дизајнирани инструменти развиени од НАСА.

Овие неверојатни вселенски звуци доаѓаат од електронските вибрации на планетите, месечините и прстените, електромагнетните полиња на планетите и месечините, планетарната магнетосфера, заглавените радио бранови кои се наоѓаат помеѓу планетата и внатрешната површина на нивната атмосфера, како и од сончевиот ветер.

Гледајќи во вселената, често пати претпоставуваме дека во неа владее апсолутна тишина. Но, не сфаќаме дека универзумите изобилуваат со планетарна музика. Звуците кои овие планети ги раѓаат се апсолутно неверојатни. Уживајте. 

 

Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука