X
 18.05.2015 Економија

Во кои земји каматната стапка е најниска?


Каматните стапки во многу земји беа на рекордно ниско ниво засега, што е последица на мерките преземани од многу централни банки за подобрување на слабиот економски развој и задушување на можноста за дефлација.

Инвестопидија“ направи анализа на земјите со најниски каматни стапки според податоците од ницните централни банки. Врз основа на овие податоци, следните пет земји се најдоа на врвот на листата со земји со најниски каматни стапки во светот.

1. Швајцарија, 10-годишна обврзница - 0,09%.

2. Шведска, 10-годишна обврзница - 0,73%.

3. Израел, 10-годишна обврзница 0,07%.

4. Јапонија, 10-годишна обврзница 0,41%.

5. Германија, 10-годишна обврзница 0,54%.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија