X
 04.05.2017 Економија

Земјите кои до 2030 година ќе бидат економски најмоќни во светот

Компанијата „PricewaterhouseCooper“ (PWC) ги објави своите предвидувања кога станува збор за економската моќ до 2030 година.

Во извештајот „Поглед во иднината: колку глобалната економија ќе се промени до 2050 година?“ се рангирани 32 држави кога станува збор за предвидување на нивниот глобален пораст на бруто домашниот роизвод со зголемување на куповната моќ.

Коефицентот на куповната моќ во макроекономијата се користи за одредување на економската продуктивност и стандардот на живот во земјите во текот одреден период.

Иако на оваа листа некои од земјите се наоѓаат на врвот, каде што се и сега, други ќе забележат значителен економски раст или пад.

32. Холандија - 1.08  милијарди долари
31 Колумбија - 1.111 милијарди долари
30. Јужна Африка - 1.148 милијарди долари
29. Виетнам - 1.303 милијарди долари
28. Бангладеш - 1.324 милијарди долари
27. Аргентина - 1.342 милијарди долари
26. Полска - 1.505 милијарди долари
25. Малезија - 1.506 милијарди долари
24. Филипини - 1.615 милијарди долари
23. Австралија - 1.663 милијарди долари
22. Тајланд - 1.732 милијарди долари
21. Нигерија - 1.794 милијарди долари
20. Пакистан - 1.868 милијарди долари
19. Египет - 2.049 милијарди долари
18. Канада - 2.141 милијарди долари
17. Шпанија - 2.159 милијарди долари
16. Иран - 2.354 милијарди долари
15. Италија- 2.541 милијарди долари
14. Јужна Кореја - 2.651 милијарди долари
13. Саудиска Арабија - 2.755 милијарди долари
12 Турција - 2.996 милијарди долари
11. Франција - 3.377 милијарди долари
10. Обединетото Кралство - 3.638 милијарди долари
9. Мексико - 3.661 милијарди долари
8. Бразил - 4.439 милијарди долари
7. Германија - 4.707 милијарди долари
6. Русија - 4.736 милијарди долари
5. Индонезија - 5.424 милијарди долари
4. Јапонија - 5.606 и милијарди долари
3. Индија - 19.511 милијарди долари
2. САД - 23.475 милијарди долари
1. Кина - 38.008 милијарди долари
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија