X
 20.05.2015 Живот

Предупредувачки знаци за онлајн резервациски измами

izmama

 

Измамите за резервирање при патување бара од патниците да резервираат престој на имот кој е лажен или кој припаѓа на различен сопственик, кој нема намера да изнајмува.


Некои патници резервираат едно место, а кога ќе одат таму, сфаќаат дека всушност резервирале друго. Измамниците бараат однапред депозит, а потоа исчезнуваат пред патниците да пристигнат на самото место. Оваа измама е почеста кај изнајмувањето понудено од индивидуалци, а поретко се случува со хотели и одморалишта. Предупредувачките знаци за измама вклучуваат недостаток на фотографии, необично ниски цени и недостаток на онлајн коментари. Патниците мораат да бидат свесни за овие измами и да се подготват себеси за тоа.

Собите или местата кои се многу евтини, и кои нудат невообичаено добри услови за цената или пак значителен попуст, можат да бидат измама. Измамниците се појавуваат кај патниците со значителен попуст и доста мал депозит. Ако изнајмувањето е поевтино или поатрактивно со доста атрактивни фотографии, одлична локација, тогаш треба да имате во предвид дека станува збор за измама.

Легитимните соби за изнајмување најверојатно ќе бидат оценети од страна на претходните патници и сето тоа ќе можете да го пронајдете на интернет. Преку интернет пребарување ќе можете да ја најдете и нивната адреса и неодамнешни информации. Доколку за собата нема доволно информации, тогаш таа може да биде нова. Можете да го запрашате сопственикот да ви даде повеќе фотографии и фотографии кои се поверодостојни.

Патниците секогаш треба да избегнуваат изнајмување на соби кои изгледаат сомнително или кои се премногу добри за да бидат вистинити. 
Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот