X
 26.05.2015 Наука

Најдобриот дел од Сонцето кој не можеме да го видиме

Магнетното поле на Сонцето е невидливо за човековото око. Но, може да го видиме со помош на специјални камери кои ги забележуваат овие бранови.


Белите линии кои ги гледате на фотографијата се линиите на сончевото магнетно поле кои поминуваат низ короната, надворешниот слој гасови околу Сонцето. Сините и жолти делови ги покажуваат двете спротивни полови на магнетното поле.

Драматичната слика била создадена од НАСА со помош на материјали собрани со напредните инструменти во една од нивните обзерватории. Бојата е додадена подоцна за сликата да биде јасна. 

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука