X
 11.08.2015 Наука

Човекот за првпат проба зеленчук пораснат во вселената

Астронаутите кои моментално се наоѓаат на Меѓународната вселенска станица се првите луѓе кои дегустираа храна порасната во вселената, на нулта гравитација.


Зелената салата која била засадена и одгледувана во станицата била проверена за безбедноста, а потоа биле дегустирана од страна на астронаутите. Примероци од салатата биле испратени назад кон Земјата за понатамошни истражувања.

Технологијата која била искористена за растење на салатата е важна за идните патувања во вселената од страна на човекот и некогаш веројатно ќе помогне во колонизацијата на Марс.Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука