X
 08.10.2015 Живот

И Македонија од денеска е присутна на Google Street View

Почнувајќи од денеска со лансирањето на новата Street View галерија во Македонија, виртуелно може да се истражува центарот на Скопје, да се прошета низ Битола и низ Охрид. Од живописните планински слики од Маврово и Ростуше, до прекрасното Охридско Езеро или Камениот мост во Скопје, 360 панорамските слики ги покажуваат некои од најважните туристички и историски локалитети и природна убавина на земјата.Во областите каде што Street View е достапен, можете да пристапите до поглед на ниво на улицата со зумирање на најниско ниво на Google Maps и кликнување на сликата Street View на левата страна под полето за пребарување или со влечење на портокаловиот симбол 'Pegman' фигура, за да бидете пренасочени кон ниво на улицата.


Google ќе направи се за да се заштити приватноста додека им овозможува на сите корисници да имаат корист од оваа функција. Како и со сите Street View слики, пред објавувањето на Google, ќе се применува заматување на лицата и регистарските таблички на сите слики, со цел да се заштити приватноста на луѓето. Откако сликите се достапни, луѓето ќе бидат во можност да пријавуваат слики за понатамошно замаглување со кликнување на 'пријавете проблем’ на долниот лев агол на сликата. Потоа тие пополнуваат краток формулар каде ја посочуваат точната слика која треба да биде замаглена.

Македонците како и луѓето од целиот свет може да прават планови за патување, да ги проверат рестораните пред да пристигнат, да договорат место за средба или само да истражуваат и подобро да се запознаат со областа.


„Многу сме возбудени со најавата од Google да го лансира Street View Македонија. Ни претставуваше задоволство да асистираме при собирањето на сликите од Македонија во текот на измината година и со нетрпение очекуваме корисниците на Google од Република Македонија и од целиот свет лесно да се движат низ земјава. Како што туризмот е една од најбрзо растечките економски сектори во Република Македонија и со зголемување на бројот на странските туристи за 16% во 2015 година, очекуваме дека Google Street View ќе придонесе и за културниот, езерскиот, планинскиот, спортскиот, винскиот, археолошкиот, верскиот, руралниот и еко-туризмот.„ - вели Марта Арсовска Томовска, заменик министер за информатичко општество и администрација на Република Македонија.

Дирекцијата за заштита на податоците вели дека ќе се следат материјалите и ќе се реагира во од ако има проблеми околу приватноста на граѓаните.

„Доколку ги следите гигантските чекори на новата технологија, тоа во секој случај е добро институционално управување. Сепак, се наметнуваат повеќе одговорности, со оглед на тоа дека се работи за приватност и заштита на податоци и на овој начин имаме предвид преземање на чекор по чекор напори. Ние, како Институција за заштита на податоците сме длабоко убедени дека соработката со ентитети како Гугл во овој сегмент е силно утврдување во градењето на цврст систем за заштита на податоците во земјава.„ - објасни Димитар Ѓеорѓиевски, директор на Дирекција за заштита на личните податоци.

Локалните бизниси, исто така може да имаат корист од Street View технологијата со бесплатно вградување на Google Maps директно во нивниот веб-сајт, помагајќи им да промовираат сместувачки опции или да информираат за рестораните, туристичките места и точки со историско и културно значење.


За повеќе информации за Street View и како може да се користи за рекреативни и деловни цели посетете ги линковите: https://www.google.mk/maps/about/behind-the-scenes/streetview/privacy/ и httpss://www.google.mk/maps/about/behind-the-scenes/streetview/

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот