X
 15.03.2019 Живот

Васил Јанкула од Мала Преспа ќе го подари својот трицикл на лице со попреченост

Васил Јанкула од Мала Преспа, кој боледува од церебрална парализа, човек со огромна волја, оптимистички дух и храбро срце,ќе го подари својот трицикл на лице со попреченост.

- На овој начин сакам да ги поттикнам лицата со попреченост да бидат поактивни во општеството, еве како мене. Сите сме исти - вели Јанкула, објаснувајќи дека може да го контактираат на адресата https://www.facebook.com/vasill.jankula.

Тој со трициклот ги оствари своите зацртани цели за лани, благодарение на поддршката од Општина Пустец и тренерот Тони Ангеловски.

Најпрво на 8 Септември, по повод независноста на Македонија, ја извози 30-километарската патека во рамките на Охридскиот меѓународен атлетски маратон. Како дел од 32. издание на маратонот, со оптимистички дух и храбро срце успеа за два часа да ја извози патеката полна со удолници и угорници.

На 11 ноември под мотото „Возам на точак за лица со попречност“ возеше низ Скопје, а потоа и на прилепскиот маратон.

Фото: МИА

Овој млад човек, и покрај својот физички хендикеп, ја извози патеката од 150 километри, во двата правци, возејќи 8 часа, од Ресен до селата од Мала Преспа, Леска, Пустец, Зарноско.

Со тоа тој покажа дека огромната волја и ентузијазмот на еден млад човек со церебрална парализа е посилен од неговите кревки мускули на кои болеста оставила неизбришливи траги.

Негова желба е да продолжи и натаму, секако, како што рече, доколку најде покровители, да помине низ цела Македонија со велосипед, а можеби еден ден да вози и низ Балканот, Европа и светот.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот