X
 11.02.2016 Наука

Најголемото предвидување на генијалецот: Доказ дека Ајнштајн бил во право?

Најголемото предвидување на Ајнштајн можеби навистина е точно: силите ослободени од судирот на црните дупки наводно предизвикуваат гравитациски бранови.

 

1


После долго време шпекулирање, Националната фондација за наука во Америка заедно со LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory experiment) најави прес-конференција за денес која ќе се случи во Вашингтон, а настанот ќе се емитува во живо.

Но, што е всушност големата работа околу оваа конференција и пронаоѓање? Доколку научниците не успеат да ги пронајдат, тогаш нашето основно разбирање за тоа како универзумот функционира би можело да е погрешно.

Доколку ги пронајдат, тогаш ова ќе  биде сеопфатен доказ дека познатата теорија на Ајнштајн поврзана со генералниот релативитет е точна. Исто така ова би бил првиот директен доказ за гравитациона радијација и потенцијален материјал за Нобелова награда.

Што ова значи?

Можноста да се набљудуваат брановите во простор-времето преку небото може да отвори цел нов вид на област во астрономијата. Би можеле да „видеме“ невидливи објекти како што се црни дупки и настани како што се судирање на неутронски ѕвезди и можеби да ѕирнеме назад во почетокот на времето.

И астрономите би можеле да продолжат да теоретизираат за природата на универзумот, дури и повеќе убедени и самоуверени дека „камен темелникот“ на нивната работа, генералниот релативитет на Ајнштајн, е тврд.

Познатата теорија за генералниот релативитет се претвори во наше разбирање на просторот и времето. Таа тврди дека ниту едно од овие две е фиксно. Наместо тоа, тие се зависни едни од руги - и состојбата на едно од нив да се менува со условот на друг.

 

2


Просторот и времето за еден објект кој е неподвижен, остануваат статични. Но, доколку ставите два објекти заедно, и материјата и енергијата во нив се поврзе, ќе предизвика објектите да забрзаат еден кон друг. Ова забрзување емитува гравитациски бранови.

Ајнштајн ги предвидел овие бранови пред еден век, меѓутоа досега брановите не биле забележани.

Нивното однесување се смета дека е слично со она на светлината и радио брановите, освен со таа разлика што комуницираат со просторот и времето.

Ајнштајн заклучил дека енергијата на експлозија на една ѕвезда, супернова, ќе потроши релативно големи гравитациски бранови кои брзаат со брзина на светлината.

 

3


Тој исто така, пресметал дека две неизмерно густи неутронски ѕвезди кои орбитираат многу тесно едни со други ќе брануваат неизмерна енергија како гравитациски бранови.

Што е проблемот што научниците не можат да ги забележат гравитациските бранови произведени од таков голем судир?

На интергалатичка скала, дури и неразбирливата енергија на судир на црните дупки се преведува во основни вибрации на атомите во внатрешноста на нашите тела - или трепет на фотони меѓу два ласери.

Еден од најнапредните (и најскапи) напори да се фатат гравитациските бранови започнало во 2002 година. LIGO е експеримент кој се обидува да ги измери бесконечните вибрации на нормалните ласерски зраци рефлектирани во 4 километарски вакуум цевки во тунел.

 

Ваквите големи тунели се позиционирани околу 3.000 километри оддалечени - на двете страни од Америка.


Теоријата вели дека било каков вистински гравитациски бран би предизвикал бранување на ласерите на двете локации. Повеќе од 8 години сензорот не забележал ништо. Но, минатата година беше завршена големата надградба која започнала во 2010 година.

Операторите на ласерскиот систем сметаат дека тој треба да биде доволно чувствителен за откривање на гравитациони бранови генерирани од двете црни дупки, а судирањето една во друга треба да се детектира во радиус од 225 милиони светлосни години. 
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука