X
 22.05.2016 Наука

Што би се случило со Земјата ако Јупитер не постоеше?

Нашиот Сончев систем е многу интересен. Освен што е уникатен поради тоа што има луѓе на една од неговите планети, тој е интересен бидејќи останатите ѕвезди обично имаат огромни планети кои орбитираат околу нив на помала оддалеченост. Ова е често во другите системи.


Но, нашата најголема планета, Јупитер, не функционира така. Лајф Ногин објаснува дека научниците се` уште не се сигурни, но постои теорија според која Јупитер успеал да се оддалечи од Сонцето и притоа создал други планети во нашиот систем: Меркур, Венера, Земјата и Марс.

Со други зборови, без Јупитер, ние не би постоеле. Гравитацијата на Јупитер, исто така, ни помага да се заштитиме на други начини, како на пример од астероиди.Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука