X
 27.08.2016 Култура

Популарните текстови од песните и значењето кое го кријат

Кога една песна станува позната, не секогаш луѓето обрнуваат внимание на текстот, бидејќи нивната мелодија е доволна за да го привлечат човек.

Песните во продолжение освен што имаат интересна мелодија, имаат и текстови од кои едноставно ќе ви полазат морници.

1. „Delilah“, Том Џонс (1968)Приказната раскажува како Делајла има сексуална врска со друг човек. Подоцна во песната се раскажува како нараторот чука на нејзината врата, Делајла му се смее, а тој ја прободува до смрт.

„She stood there laughing
I felt the knife in my hand and she laughed no more
My, my, my, Delilah“


2. „Sunny Came Home“, Шон Колвин (1996)Оваа песна често пати се смета за љубовна, меѓутоа всушност станува збор за жена која си ја изгоре куќата до темел.

„Get the kids and bring a sweater
Dry is good and wind is better
Count the years, you always knew it
Strike a match, go on and do it“

3. „Copacabana“, Бери Манилоу (1978)
Мелодијата која Рејчел ја пееше во една од епизодите на серијата „Friends“, не' натера да ја пропуштиме тажната приказна која ја раскажува песната. Песната пее за Лола чијшто љубовник Тони бил шанкер кој бил застрелан и убиен откако ја одбранил Лола од клиент. Сега Лола седи во истиот бар кој станал ноќен клуб, борејќи се со алкохолизмот и носејќи го истиот фустан кој го носела пред три децении.

„Her name is Lola, she was a showgirl
But that was thirty years ago,
when they used to have a show
Now it's a disco, but not for Lola
Still in the dress she used to wear
Faded feathers in her hair
She sits there so refined, and drinks herself half-blind
She lost her youth and she lost her Tony
Now she's lost her mind“


4. „Run for your life“, the Beatles (1965)Кога една романса се соочува со смртните закани во Лондон.

„Well I'd rather see you dead, little girl
than to be with another man
You better keep your head, little girl,
Or I won't know where I am“

5. „Don't stand so close to me“, the Police (1980)
Песната е за наставник кој се заљубува во една од неговите малолетни ученички.

„Temptation, frustration
So bad it makes him cry
Wet bus stop, she's waiting
His car is warm and dry“


6. „Macarena“, Los del Rio (1995)
Најголемиот хит на 90-тите кој беше дел од секое диско и свадба, меѓутоа мал дел од луѓето го преведуваат текстот од оригиналниот шпански. Еден дел посебно загрижува со оглед на тоа што многу тинејџери ја пееја и танцуваа на оваа песна.

„Macarena tiene un novio que se llama,
que se llama de apellido Vitorino,
y en la jura de bandera del muchacho
se la dió con dos amigos...Aaay!“


А англискиот превод би бил вака:

„Macarena has a boyfriened who's called...
who's called the last name Vitorino,
and while he was taking his oath as a conscript
she was giving it to two friends...Aaay!“


7. „In the air tonight“, Фил Колинс (1981)
Повеќето луѓе се сеќаваат на песната поради соло тапаните, меѓутоа текстот е прилично злобен.

„Well, if you told me you were drowning
I would not lend a hand
I've seen your face before my friend
But I don't know if you know who I am
Well, I was there and I saw what you did
I saw it with my own two eyes
So you can wipe off the grin, I know where you've been
It's all been a pack of lies“


8. „99 Red Baloons“, Нена (1983)
Песната има доста темна тематика. Во неа, црвените балони се всушност воздушен напад, а како резултат на тоа, Советскиот блок и западот одат во војна.

„Ninety-nine red balloons
Floating in the summer sky
Panic bells, it's red alert
There's something here from somewhere else
The war machine springs to lifе“


Крајниот стих пее за уништениот град:

„It's all over and I'm standing pretty
In this dust that was a city“
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура