X
 02.11.2016 Живот

Што е потребно за да станете стјуардеса?

Стјуардесите имаат многу повеќе работа отколку само да послужуваат храна и пијалок – всушност авио комапниите се многу пребирливи кога е во прашање изборот на кадар.


Ова се неколку карактеристики кои се запазуваат при изборот на стјуардеси :

Кандидатите мора да ја гарантираат безбедноста на патниците

Според Мариса Гарсија, која е во оваа индустрија повеќе од 20 години, првиот приоритет секогаш треба да биде способноста на екипажот во извршувањето на примарните должности како персонал кој се грижи за безбедноста. Односно, вработените треба да бидат обучени како да спасуваат животи, како да се однесуваат за време на итни случаи и како да вршат евакуација. Таа исто така нагласува дека обуката мора постојано да се обновува.

Физичкиот изглед се уште игра голема улога

Ова е уште еден сегмент кој се запазува при изборот на екипажот. Визуелната слика која ја добивате за луѓето игра голема улога во оваа индустрија, така барем велат работниците кои долги години се занимаваат со оваа професија. Поседувањето на потребните вештини е примарно, но и убавиот изглед помага.

Справувањето со себеси прави голема разлика

Самодовербата, сигурноста се клучни компоненти кои екипажот во авиокомпаниите мора да ги има. Тие се соочуваат со секакви ситуации, па затоа мора да бидат подготвени за секакви предизвици.
Други особини кои се важни за изборот на екипажот во авио индустријата :

-    Интелигенција
-    Трпение
-    Снаодливост
-    Грациозност, но и наметлив
-    Флексибилност
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот