X
 16.01.2020 Живот

За 10 години Хрватска загуби половина милион луѓе работна сила

Хрватска изгуби 500.000 луѓе работна сила во текот на изминатите десет години, од 2008 до 2018 година. Тоа го тврди Даворко Видовиќ, советник за труд и политика за вработување во Хрватската стопанска комора (ХСК).

Како што објаснува Видовиќ, од вкупно половина милион работници дури 200.000 од работниот контингент заминале по природен пат, имено стареење или пензија, додека 300.000 ја напуштиле Хрватска во миграцискиот бран.

Приватниот сектор исто така предупредува дека состојбата е алармантна веќе некое време, а најголемиот проблем се јавува токму во текот на туристичката сезона. За ублажување на овој негативен тренд, ХСК најави укинување на квотите за странските работници. Покрај тоа, планот е да се интегрираат некои луѓе на пазарот на трудот и да се спречи емиграцијата, а хрватската служба за вработување е исто така вклучена во финансирање преку Европскиот социјален фонд.

Околу 40.000 странци работеа само во Хрватска минатата година, додека беа издадени вкупно 65.000 дозволи. Иако нема да има квота од средината на оваа година, многумина предупредуваат дека работодавците веќе морале да се подготват за летната сезона, бидејќи документацијата за увоз на странски работници може да трае повеќе од два месеца.

Свесни за состојбата од Хрватската стопанска комора, тие предупредуваат дека недостигот на работници не е проблем што е привремен и ќе исчезне, а потенцираат дека странската работна сила е она што ја чека Хрватска во иднина.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот