X
 16.07.2019 Наука

Денеска нѐ очекува делумно затемнување на Месечината - за што станува збор?

Денеска ќе се случи делумно затемнување на Месечината што ќе биде видливо во Јужна Америка, Европа, Африка, Азија и Австралија, соопштува НАСА, која ги наброи сите затемнувања до 2100 година.

Последното затемнување на Месечината се случило на 21 јануари 2019 година, а следното затемнување на Месечината ќе биде видливо на 26 мај 2021 година. Дотогаш ќе има затемнувања, иако тие нема да бидат целосни или делумни.

затемнување
Фото: Getty Images

Што е делумно затемнување на Месечината и како се случува?


Затемнувањето се случува кога Сонцето, Месечината и Земјата се усогласени во една линија. За време на затемнувањето на Сонцето, Месечината доаѓа меѓу Земјата и Сонцето и фрла сенка. За време на затемнувањето на Месечината, Земјата доаѓа меѓу патеката на Месечината и Сонцето и фрла сенка на нејзиниот сателит.

Како што пишува НАСА, затемнувањата се случуваат на полна месечината, а целосно затемнување на Месечината е многу ретко бидејќи може да се случи само кога Сонцето, Земјата и Месечината се совршено усогласени. Во случај на делумно затемнување на Месечината, какво што ќе се случи денес, само дел од Месечината доаѓа под сенка на Земјата.

Во делумното затемнување сенката на Земјата изгледа многу темна од страната на Месечината што е свртена кон Земјата. Само дел од сенката на Земјата се појавува на Месечината и бидејќи ова не е целосно затемнување, таа нема да има ефект на крвава Месечина.

Според НАСА, секоја година се случуваат најмалку две делумни затемнувања на Месечината, но вкупните затемнувања на Месечината се многу ретки.

Кога ќе се случи делумното затемнување?


Според веб-страницата на НАСА, затемнувањето ќе трае два часа и 58 минути. Затемнувањето ќе почне во 20:43, врвот ќе го достигне во 23:30 часот, а ќе заврши во 2:17 часот.

Дали е безбедно да се гледа затемнувањето?


Да, од НАСА велат дека е совршено безбедно да се гледа затемнувањето на Месечината директно со очите. Месечевите затемнувања, за разлика од сончевите затемнувања, не можат да ви го оштетат видот. Исто така, треба да се игнорираат и други суеверија поврзани со Месечевите еклипси.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука