X
 15.03.2017 Живот

Македонија меѓу водечките земји каде што расте бројот на затвореници

Бројот на луѓе во затворите во Европа се намалил во 2015 година, за 6,8 проценти, во споредба со претходната година, но високата бројка и понатаму останува проблем за 15 европски држави, според најновиот извештај на годишната казнена статистика (SPACE) од Советот на Европа.


Според извештајот, значаен пад на затвореници е забележан во осум земји. Најголем пад има во Грција (-18%), Данска (-11%), Северна Ирска (-9,7%) и Холандија (-9,5%). Бројот на затвореници најмногу расте во Грузија (+20,5%), Македонија (+12%), Турција (+11,6%), Чешка (+11,4%) и Албанија (+10,3%).
Македонија најмногу ја мачи проблемот со прекумерен број на затвореници (138,2 затвореника на 100 места), а по неа се Шпанија (133,1), Унгарија (129,4) и Белгија (127).

Најголема стапка на затвореничка популација има Русија (439,2 затвореници на 100.000 жители).

Во Европа во целина во 2015 година, во затворите казна отслужувале 1.404 398 луѓе, што е за 102.880 помалку отколку во 2014 година. Стапката на затвореници опаднала за 7%.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот