X
 28.04.2017 Економија

Мапа на светот според најголемите компании

Трите најголеми компании во светот имаат седиште во Кина.

фото извор: Carto/Louis Doré

Ова се податоците на листата на „Forbes“- „Global 2000“, која дава детали за 2000 најголеми компании во скеој земја.

„Berkshire Hathaway“ е најголемата компанија во САД, а во Велика Британија „HSBC“. Ова е листата на најголемите компании во 10 земји:

1. Berkshire Hathaway (United States)     210.8    24.1    561.1    360.1
2. Nestle (Switzerland)                              92.2    9.4    123.9    235.70
3. Royal Dutch Shell (Netherlands)          264.90    2.1    340.20    210
4. Anheuser-Busch InBev (Belgium)        43.6    8.3    136.5    204.60
5. ICBC (China)                                        171.10    44.2    3,420.3    198
6. Toyota Motor (Japan)                            235.8    19.3    406.70    177
7. Samsung Electronics (South Korea)     177.3    16.5    206.5    161.60
8. HSBC Holdings (United Kingdom)      70.3    13.5    2,409.70    133
9. Commonwealth Bank (Australia)          33.1    6.9    657    99.2
10. Royal Bank of Canada (Canada)         33.1    7.7    853    90.7

Подеталната листа на веб страницата на „Forbes“.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија