X
 03.05.2017 Здравје

Востановена нова метода која открива предиспозиции за рана смрт


Човечки мозок - илустрација
(Фото: Pixabay)

Несразмерноста меѓу мозочната старост и реалната возраст на лицето, може да биде индикатор за идни проблеми во когнитивното и телесното здравје.

Британските научници создадоа компјутерска програма која ќе може да даде одговор на можеби една од најголемите животни загатки – кога едно лице ќе почине? Експертите од колеџот Империјал во Лондон развија метода за препознавање на состојбата и волуменот на мозочното ткиво со која се утврдува мозочната старост преку што се откриваат низа важни заклучоци за здравјето и животот на тој поединец. Тестирањето на повозрасни испитаници во истражувањето покажа дека колку е поголема разликата меѓу мозочната старост и реалната возраст, толку се поголеми шансите дека ќе дојде во влошување на менталното и физичкото здравје а со тоа и до рана смрт, пренесува Net.

Оваа техника, иако сè уште во почетна фаза, тврди дека со текот на времето, со едноставна магнетна резонанца ќе се открива кој е во опасност од паѓање на когнитивните функции а со тоа и од смрт пред 80-годишна животна возраст.

„Ќе се јавите на лекар, тој ќе ви направи скен на вашиот мозок и ќе ви рече, на пример – вашиот мозок е 10 години постар од нормалното очекување, па ќе ви даде совети за промените што ќе треба да ги направите за да ја подобрите состојбата“, вели авторот на студијата, доктор Џејмс Кол.
Подготвил: Б.Б.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје