X
 17.09.2017 Живот

30 збора што веќе не се употребуваат во англискиот јазик

Онлајн-светот креира речник со нови зборови и акроними. Еволуирањето на јазикот значи и отфрлање на некои зборови.


Експертите од Универзитетот „Јорк“ создале листа со 30 збора што веќе не се употребуваат при комуникација, но можно е повторно да се вратат во употреба. Истражувачите сакаат овие зборови да се вратат во блиска иднина бидејќи се релевантни за просечниот човек. Ова е листата:

„Ambodexter“: Оној што прима мито од две страни.

„Betrump“: Да се измами, да се избега.

„Coney-catch“: Измама, да се направи будала од некого.

„Hugger-mugger“: Прикривање, тајност.

„Nickum“: Нечесно лице.

„Quacksalver“: Лице кое нечесно тврди дека има знаење или вештина од медицината.

„Rouker“: Лице кое шепоти, шири шпекулации и приказни.

„Man-millinery“: Сугестив на машка суета или помпезност.

„Parget“: Да го надуе или да го залепи лицето или телото со прав или со боја.

„Snout-fair“: Лица кои имаат фер, убаво лице.

„Slug-a-bed“: Оној што лежи долго време во кревет поради мрзливост.

„Losenger“: Лице кое лажно ласка, измамник.

„Momist“: Лице кое по навика наоѓа маана, остар критичар.

„Peacockize“: Однесување како паун – позирање.

„Percher“: Амбициозно лице, кое посакува висок статус.

„Rouzy-bouzy“: Весело пијан човек.

„Ruff“: Доминирање, фалење.

„Sillytonian“: Лековерен човек.

„Wlonk“: Горд, прекрасен, богат, одличен.

„Fumish“: Нерационален, избувлив, страстен, гневен.

„Awhape“: Зачуден, изненаден.

„Hugge“: Да трепери од страв.

„Merry-go-sorry“: Комбинација од тага и радост.

„Stomaching“: Лутина и незадоволство.

„Swerk“: Да се натажи, измачен, темен.

„Teen“: Да иритира, нервира, збеснува, да се повреди.

„Tremblable“: Предизвикување хорор.

„Wasteheart“: Изразување жалост, каење, разочарување или грижа.

„Dowsabel“: Се применува генерално како љубовен израз.

Ear-rent: Лице кое не слуша, односно не обрнува внимание на она што му се кажува.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот