X
 29.11.2017 Наука

Откриена староста на гробот на Исус Христос

1
Фото: Oded Balility

Низ вековите базиликата на Светиот гроб во Ерусалим претрпела насилни напади, пожари и земјотреси. Таа била целосно уништена во 1009 година, па повторно изградена, насочувајќи ги современите научници да се запрашаат дали можеби тоа е местото идентификувано како гробното место на Христос од страна на делегација испратена од Рим пред околу 17 века.

Сега резултатите од научните тестови се чини дека потврдуваат дека остатоците од пештера од варовник, во самата црква, се остатоци од гробот лоциран од старите Римјани. Малтерот од примерокот и мермерната плоча датираат од 345 година. Според историските извештаи, гробницата била покриена од страна на Римјаните и заштитена околу 326 година.

Досега најраните архитектонски докази пронајдени во и околу комплексот на гробот датираат од периодот на крстоносците, што го прави не постар од 1.000 години.

Додека археолошки е невозможно да се каже дека гробницата е погребна локација на еден Евреин познат како Исус од Назарет, кој според извештаите на Новиот Завет бил распнат во Ерусалим во 30 или 33 година, новите датуми ја поставиле оригиналната изградба на денешниот гробен комплекс во времето на Константин, првиот христијански цар во Рим. Гробот, по многу векови, бил отворен во октомври 2016 година кога светилиштето што го опфаќа гробот, познато како Едикул, било подложено на значајна реконструкција од страна на интердисциплинарен тим од Националниот технички универзитет во Атина.

2
Фото: Oded Balility

Кога претставниците на Константин пристигнале во Ерусалим околу 325 година за да го лоцираат гробот, тие, наводно, добиле насоки за римски храм изграден околу 200 години порано. Римскиот храм бил разрушен, а ископувањата под него откриле гробови извлечени од пештера од варовник. Врвот на пештерата бил отсечен надвор за да се открие внатрешноста на гробот, а Едикул бил изграден околу него.

Карактеристика на гробот е долгата полица, или „погребно легло“, кое според традицијата е местото каде што телото на Исус Христос било изложено по распнувањето. Таквите полици и ниши, извлечени од варовнички пештери, се честа појава во гробовите на богатите ерусалимски Евреи од првиот век.

Се смета дека облогата на мермерот што го покрива гробот била поставена најдоцна во 1555 година, а најверојатно била присутна уште од средината на 1300.

3
Фото: Oded Balility

Кога гробот бил отворен на 26 октомври 2016 година, научниците биле изненадени од тоа што го нашле под мермерната облога: постара, скршена мермерна плоча наречена крст, која се потпирала на првобитната површина на варовник на гробницата.

Некои истражувачи сметале дека оваа постара плоча можеби била поставена во периодот на крстоносците, додека други понудиле датум од порано, сугерирајќи дека тоа можеби веќе се случило, и подоцна била скршена кога црквата била уништена во 1009 година. Никој не можел со сигурност да потврди дека ова може да биде првиот физички доказ за најраното римско светилиште на локалитетот.

4
Фото: Oded Balility

Во текот на долгогодишната реставрација на Едикул научниците исто така можеле да утврдат дека значителна количина на погребната пештера останува затворена во рамките на ѕидовите на храмот. Мострите земени од остатоците од јужниот ѕид на пештерата датирале од 335 и 1570 година, што обезбедуваат дополнителни докази за градежни работи од римскиот период, како и документирана реставрација од 16 век. Малтерот земен од влезот на гробот датира од 11 век и е во согласност со реконструкцијата на Едикул, по уништувањето во 1009 година.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука