X
 17.01.2023 Технологија

Хрватски студенти создадоа саксија што сама се грижи за растението

На пазарот во Хрватска наскоро ќе биде понуден иновативен производ кој се грижи за цвеќињата.

Станува збор за саксија која по скенирање на условите во околината, со своите сензори ги препорачува оптималните растенија за тој простор. По садењето на растението, саксијата автоматизирано се грижи за него со помош на податоците од околината.

Саксијата наречена „Чонча“ е производ на студенти од повеќе универзитети, а првиот прототип ќе биде изложен на Факултетот за организација и информација во Вараждин. Производот доаѓа со мобилна апликација за корисникот. Таа ќе биде произведена со помош на технологија за 3Д-печатење.


Фото: Факултет за организација и информатика во Вараждин

Проектот е поддржан од страна на факултетот во рамките на програма за поддршка на студенти и млади иноватори во развивањето претприемачки идеи и пласирање производи на пазарот. Факултетот им помага на студентите да основаат стартап за производот, кој ќе има канцеларија во технолошкиот парк во Вараждин.

- Нашите студенти се носители на развојот на технолошките промени и со своите иновации навистина може да влијаат врз забрзаниот развој на дигиталното општество во кое живееме - изјавила деканката на факултетот, Нина Бегичевиќ Реџеп.

Извор: Vecernji
Насловна фотографија: Факултет за организација и информатика во Вараждин
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Технологија