X
 17.11.2018 Живот

Ова се најсигурните земји во светот - еве каде е Македонија

Либија, Авганистан и Сомалија се најопасните земји во светот, додека Финска, Норвешка и Исланд се оценуваат како најсигурни.

Тоа се податоците на компаниите „Интернешенл СОС“ и „Контрол рискс“, кои се занимаваат со медицинската и безбедносната помош. На нивната интерактивна мапа може да се пронајдат податоци за земјите кои се оценуваат во три категроии - безбедност, медицински прашања и безбедност на улица. Земјите кои се означени со темноцрвена боја се најлошо оценети, додека оние со светлозелена боја се оценети како најсигурни.

Во нашиот регион, Словенија е прогласена за најсигурна, додека Косово за најнесигурно. Словенија е оценета како земја со незначителен ризик, додека Косово со среден ризик.

Фото: travelriskmap.com (screenshot)

Македонија, како и Србија, Црна Гора, Хрватска, е оценета како земја со низок ризик.

Фото: travelriskmap.com

Кога станува збор за безбедност на улица, Македонија повторно е оценета како земја со низок ризик, додека во категоријата на медицината е проценет среден ризик.

Фото: travelriskmap.com

Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот