X
 17.12.2021 Живот

Ако се забрани хибридниот модел на работа, половина од вработените ќе размислуваат за отказ

Многу работници низ светот, особено оние што работат во ИКТ, го прифатија моделот на работење од дома во изминатата година. Претходно оваа опција беше добредојдена погодност, но со појавата на пандемијата стана неопходност, барем кога станува збор за перцепцијата на вработените кои ги анкетира „Мајкрософт“ во Обединетото Кралство. Со овој тренд се согласуваат и експертите за човечки ресурси, кои наведуваат дека способноста за работа од дома и на работното место, позната и како хибридна работа, има позитивни ефекти врз менталното здравје на вработените.

Голем бран на неуспеси

Истата анкета, спроведена во соработка со „Југов“, покажа дека 51 отсто од вработените што моментално имаат можност да изберат кога да работат од дома, а кога во канцеларија се подготвени да ја сменат работата доколку оваа поволност биде прекината.

Ако се земе предвид фактот дека во Велика Британија, но и во остатокот од светот, моментално има многу значаен бран на отпуштања и промени на работните места (тренд наречен „голема оставка“ или „голем отказ“), може да дојдеме до некои заклучоци зошто милиони луѓе решиле да дадат отказ токму сега.

Истражувањето на „Мајкрософт“ дава некои одговори. Анкетираните вработени во Обединетото Кралство бараат нови работни места, пред сѐ, за да добијат поголема флексибилност. Од друга страна, експертите за човечки ресурси посочуваат дека немањето хибридна опција за работа е ризично за работодавецот бидејќи може да доведе до ситуација да не може да го задржи талентот, вработените да бидат помалку продуктивни, но и да дојде до „прегорување“ на работа.

Што ризикувате ако не дозволувате хибридна работа?


Пандемијата покажа дека организациите можат да им веруваат на своите луѓе дека ќе бидат продуктивни каде и да работат. Сега, според тоа, имаат можност да ја преобликуваат работата околу индивидуалните работни места, преференциите и личниот живот - е еден од наодите во оваа студија.

Во Обединетото Кралство речиси милион луѓе смениле работа во периодот од јули до септември оваа година, што е најголем број во последните две децении, според Националното биро за статистика. Во Германија 6 отсто од вработените ги сменија работните места за време на пандемијата, а слични, иако малку помалку развиени, трендови беа забележани во остатокот од Европа, вклучително и во Кина. САД се во првите редови за сè, со над 4 милиони доброволни откази месечно.

Извор: Bug.hr
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот