X
 07.03.2018 Наука

Мистериозна аномалија под Африка радикално го намалува магнетното поле на Земјата

anomalija
Фото: Flickr

Магнетното поле на Земјата е во состојба на драматично слабеење - и според најновите истражувања, ова феноменално нарушување е дел од моделот што трае повеќе од 1.000 години.

Магнетното поле на Земјата не само што ни ги дава Северниот и Јужниот Пол, туку исто така нè штити од Сончеви ветрови и космичко зрачење - но ова невидливо поле со огромна брзина ослабува, до точка за која научниците мислат дека може да се преврти, со што би се смениле и нашите магнетни полови.

Колку и да звучи лудо, ова се случува. Последниот пат се случило пред околу 780.000 години, додека пред 40.000 години за малку ќе се случело.

Кога ќе се случи, не е брзо, туку поларното превртување се случува во период од илјадници години. Никој не знае дали ќе се соочиме со вакво превртување, а една од причините е недостигот на податоци.

Регионот што најмногу ги загрижува научниците се нарекува јужноатлантска аномалија - огромно пространство од полето што се протега од Чиле до Зимбабве. Областа е толку слаба во рамките на аномалијата, што е опасна за сателитите на Земјата бидејќи дополнителното зрачење може да ја наруши нивната електроника.

„Веќе извесно време знаеме дека магнетното поле се менува, но не знаеме дали ова е невообичаено за овој регион и дали е нормално“, вели физичарот Винсент Харе од Универзитетот во Рочестер, Њујорк.

Една од причините поради кои научниците не знаат многу за магнетната историја на овој регион е бидејќи недостига она што се нарекува археомагнетни податоци - физички докази за магнетизам во минатото на Земјата, зачувани во археолошките мошти од минатите богови.

Едно вакво минато време припаѓало на група древни Африканци кои живееле во долината на реката Лимпопо, која се граничи со Зимбабве, Јужна Африка и Боцвана: региони што спаѓаат во јужноатлантската аномалија.

Пред 1.000 години овој народ имал ритуали за време на еколошките тешкотии. Во време на суша, тие ги палеле нивните глинени колиби во свето чистење за повторно да надојдат дождовите - не знаејќи дека изведувале еден вид подготвителна научна теренска работа за истражувачите подоцна.

„Кога согорувате глина на високи температури, тие всушност ги стабилизирале магнетните минерали, а кога тие ќе се оладат од овие високи температури, се заклучуваат во евиденцијата на магнетното поле на Земјата“, објаснува геофизичарот Џон Тардуно, дел од тимот.

Како таква, анализата на античките артефакти што ги преживеале ваквите палења открива многу повеќе отколку само културни практики на предците на денешните Африканци.

„Баравме повторувачко однесување на аномалиите бидејќи сметаме дека тоа е она што се случува денес и ја предизвикува јужноатлантска аномалија. Откривме докази дека овие аномалии се случиле во минатото, а тоа ни помага да ги контекстуализираме сегашните промени во магнетното поле“, вели Тардуно.

Како „компас замрзнат во времето веднаш по горењето“, артефактите откриле дека слабеењето на јужноатлантската аномалија не е самостоен феномен во историјата. Слични флуктуации се случиле во 400-450 година, 700-750 година и 1225-1550 година - и всушност постои шема што укажува на тоа дека положбата на јужноатлантската аномалија не е географска случајност.

„Добиваме посилни докази дека постои нешто невообичаено во врска со границата на јадро-оската во Африка што може да има значајно влијание врз глобалното магнетно поле“, вели Тардуно.

Сегашното слабеење на магнетното поле на Земјата - што се случувало во последните 160 години, се смета дека е предизвикано од огромниот резервоар на густа карпа, што се наоѓа на околу 2.900 километри под африканскиот континент. „Се смета дека е стара десетици милиони години. Иако се протега на илјадници километри, нејзините граници се остри“, велат истражувачите.

Овој густ регион, што постои помеѓу жешкото течно железо на надворешното јадро на Земјата, се смета дека го нарушува железото што помага да се генерира магнетното поле на Земјата.

Постојат уште многу истражувања пред научниците да дознаат што се случува. Како што објаснуваат истражувачите, конвенционалната идеја за превртување на половите е дека тие можат да започнат каде било во јадрото - но најновите откритија укажуваат на тоа дека она што се случува во магнетното поле над нас е поврзано со феномен на посебни места во границата на јадрото.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука