X
 18.01.2023 Живот

Дали големината на населението во еден град влијае врз квалитетот на животот?

Живеењето во град не е за секого, особено не во најнаселените градови во светот кои знаат да бидат бурни и бучни.

Но, и покрај хаосот на урбаниот живот, градовите им нудат голем број удобности на жителите што е потешко да се најдат во помалите градови. Затоа луѓето се одлучуваат да се преселат во урбаните средини.

Но, дали овие погодности се одразуваат врз квалитетот на животот на луѓето?

Според истражувањето направен од Елеј Сиу, поголемо не секогаш значи подобро, барем кога станува збор за големината на популацијата.

Мерење на квалитетот на животот

Сиу користи податоци од Индексот за квалитет на живот од „Нумбео“ за 2022 година за да го спореди квалитетот на животот во речиси 200 различни градови низ светот. За целите на истражувањето, Сиу користел градови со население над 500.000 жители.

Индексот го мери квалитетот на животот користејќи осум различни метрики:

Трошоци за живот
Куповна моќ
Сооднос цена на имотот и приход
Загадување
Време на патување во сообраќај
Безбедност
Здравствена грижа
Клима

Поголемиот дел од метриката се чини дека е во корелација со големината на населението, што сугерира дека колку е поголема популацијата на градот, толку е помал квалитетот на живот.

скопје
Фото: Visual Capitalist

Скопје се најде на 163. место на табелата со 101,02 индекс на квалитет на живот.

Вреди да се напомене дека негативната корелација помеѓу квалитетот на животот и големината на населението се појави само во градови кои имаат популација од 2,4 милиони луѓе, што укажува дека големината на градот не влијае врз квалитетот на животот до одредена точка.

Сепак, Токио е аномалија: неговиот квалитет на живот е многу повисок.

И покрај тоа што е најголемата урбана област во светот, Токио е поволен во споредба со другите врвни мегаградови. Што е толку посебно за Токио? Една од главните работи за јапонскиот град е неговиот беспрекорен јавен транспортен систем. Градскиот транспорт е толку ефикасен, што градската железничка служба еднаш се извини откако воз ја напушти станицата 25 секунди порано од планираното.

Друг фактор што го прави Токио толку погодно за живеење е неговото релативно прифатливо домување, барем во споредба со другите големи градови како Њујорк и Хонгконг. Ова делумно се должи на флексибилниот систем за зонирање на земјиштето во градот, што им олеснува на програмерите да градат станови и заедници за мешана употреба.

Како што нашиот свет станува сè поурбанизиран, а градовите продолжуваат да се зголемуваат, дали тие ќе можат да го ископираат растот на Токио? И ако не, кои други трендови и иновации на градскиот дизајн можат да ги искористат градовите за да го подигнат квалитетот на живеење?

Извор: Visual Capitalist
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот