X
 18.04.2020 Здравје

Германски градови ги пренаменуваат улиците во велосипедски патеки

Градови во Германија почнале да ги претвораат улиците во велосипедски патеки за да им помогнат на луѓето да ја задржат дистанцата во текот на возењето.

Во петокот една населба во Берлин одобрила план со кој привремено се прошируваат две велосипедски патеки со цел да се зголеми безбедноста на велосипедистите за време на пандемијата. Повеќе населби планираат да го направат истото.Фото: Pixabay

За пренамената на улиците се користат знаци и ленти кои ги означуваат проширените велосипедски патеки. Според „Гардијан“, жители во 133 други германски градови побарале слична пренамена на улиците.

И покрај забраните за непотребно движење и патување, Германија ги советува жителите да користат велосипеди бидејќи ова превозно средство им помага на луѓето да патуваат, притоа одржувајќи го контактот со другите на минимум.


Фото: Pixabay

Иницијативите на германските градови доаѓаат откако Богота, Колумбија, пренамени улици во привремени велосипедски патеки минатиот месец за да го намали преголемото користење на јавен превоз, а со тоа и ширењето на коронавирусот. Слични иницијативи има и во САД и во Канада.

Извор: independent.co.uk
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје