X
 19.05.2024 Наука

Откриена мистеријата како го чувствуваме горчливиот вкус

Горчливиот вкус е непогрешлив, но кои хемиски процеси го предизвикуваат? Благодарение на новото истражување, сега знаеме како рецепторите за вкус на нашиот јазик се активираат на молекуларно ниво, што е напредок во науката за вкусот.

Водена од тим од Медицинскиот факултет при Универзитетот во Северна Каролина, студијата се фокусира на рецепторот за горчлив вкус наречен TAS2R14 и неговата улога во идентификувањето на еден од петте различни вкусови што можеме да ги вкусиме: слатко, кисело, солено, горчливо и умами (солен вкус, карактеристичен за чорби и варено месо).

Студијата се надоврзува на она што веќе го знаеме за сетилото за вкус и потенцијално може да доведе до подобрени третмани за медицински состојби во кои е вклучен рецепторот TAS2R14 - вклучувајќи дебелина, дијабетес, астма и хронична опструктивна белодробна болест.

- Научниците знаат многу малку за структурниот состав на рецепторите за сладок, горчлив и умами вкус. Користејќи комбинација од биохемиски и пресметковни методи, сега ја знаеме структурата на рецепторот за горчлив вкус TAS2R14 и механизмите што предизвикуваат чувство на горчлив вкус на нашите јазици - смета фармакологот Јојунг Ким од Медицинскиот факултет при Универзитетот во Северна Каролина.

Тие методи вклучуваат криогена електронска микроскопија, која овозможува ултрапрецизно сликање на 3Д-структурната биологија на молекулите во нивната активна состојба, со брзо складирање на ултраниски температури. Научниците потоа можат да ја проучуваат функцијата на молекулите како што се протеините и вирусите, што може да доведе до повеќе насочени третмани за условите во кои молекулата игра значајна улога.

Тимот открил дека кога горчливите материи (или вкусови) ќе го погодат TAS2R14, тие се заклучуваат во алостерична локација. Овој регулаторен регион им овозможува на молекулите да се врзат за протеинот и да влијаат врз неговата функционална активност. Механизмот досега не бил откриен. Врзувањето на вкусот за алостеричното место го менува обликот на рецепторот, активирајќи го неговиот поврзан Г протеин и иницирајќи сигнална верижна реакција подолу низ линијата. Вака се испраќа порака до дел од мозокот наречен густаторен кортекс, каде што ги обработуваме и ги перципираме сигналите, како вкусот на горчина.

Друго ново откритие е вклученоста на холестеролот, кој се врзува за активното место на TAS2R14 за да помогне во активирањето на процесот на откривање на горчливиот вкус. Жолчните киселини, кои имаат слична структура на холестеролот, претходно биле поврзани со активирањето на TAS2R14.

Сепак, овие рецептори се наоѓаат и во нашите дишни патишта и играат улога во регулирањето на апетитот, додека холестеролот и жолчните киселини помагаат во контролата на метаболизмот - така што третманите за сите поврзани проблеми би можеле да имаат корист од она што научниците го научиле со ова истражување.

- Во иднина, оваа структура ќе биде клучна за откривање и дизајнирање кандидати за лекови, кои можат директно да ги регулираат Г протеините преку алостерични места - заклучил Ким.

Истражувањето е објавено во списанието „Природа“.

Извор: Okvir.net

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука