X
 27.08.2022 Наука

Апликација што ги подобрува симптомите кај луѓето со тинитус

По 20 години потрага по лек за тинитус (звук кој се јавува во внатрешното уво) истражувачите од Универзитетот во Окленд се возбудени од охрабрувачките резултати од клиничкото испитување на терапија базирана на мобилни телефони.

Студијата случајно избрала 61 пациент на еден од двата третмани, прототипот на новиот „дигитален политерапевт“ или популарна апликација за самопомош која произведува бел шум.

Во просек, групата со политерапевтски третман (31 лице) покажала клинички значајни подобрувања за 12 недели, додека другата група (30 лица) не.

- Ова е позначајно од нашата претходна работа и веројатно ќе има директно влијание врз идниот третман на тинитус - вели Грант Серчфилд, вонреден професор по аудиологија.

Клучно за новиот третман е првичната процена од аудиолог кој развива персонализиран план за лекување, комбинирајќи голем број дигитални алатки врз основа на искуството на поединецот со тинитус.

- Претходните испитувања покажаа дека белиот шум, игрите насочени кон целта и другите терапии базирани на технологија се ефективни за некои луѓе одредено време. Ова е побрзо и поефикасно, потребни се 12 недели наместо 12 месеци за повеќе поединци да добијат одредена контрола - вели д-р Серчфилд.

Не постои пилула што може да излекува тинитус.

- Она што го прави оваа терапија во суштина е повторно поврзување на мозокот на начин што го денагласува звукот на тинитус на бучава во заднина што нема никакво значење или важност за слушателот - додава тој.

Д-р Фил Сандерс вели дека резултатите се возбудливи.

- 65 отсто од учесниците пријавија подобрување. На некои луѓе тоа им го промени животот - вели д-р Сандерс.

Некои луѓе не забележале подобрување и нивните повратни информации ќе информираат за понатамошна персонализација, вели д-р Сандерс.

Тинитусот е фантомски шум и причините за негова појава се сложени.

Додека повеќето луѓе многу ретко доживуваат тинитус или зуење во ушите, околу 5 отсто го доживуваат до вознемирувачки степен. Влијанијата може да вклучуваат проблеми со спиењето, тешкотии во извршувањето на секојдневните задачи и депресија.

Д-р Серчфилд вели дека вознемиреноста на неговите пациенти и немањето ефикасен третман го инспирирале неговото истражување.

Следниот чекор ќе биде да се рафинира прототипот и да се продолжи со поголеми локални и меѓународни испитувања со цел одобрување од Управата за храна и лекови.

Истражувачите се надеваат дека апликацијата ќе биде клинички достапна за околу шест месеци.

Извор: Neurosciencenews.com
Фото: Public Doamin
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука