X
 19.07.2023 Живот

Ова е приказна за генерацијата која немаше ништо, а имаше сѐ

Ние сме генерација која никогаш повеќе нема да се роди. Затоа што ние сме:

- Генерација која пешки одеше и се враќаше од училиште.

- Генерација која сама си ја пишуваше домашната задача за што побрзо да излеземе надвор за да си играме.

- Генерација во која момчињата играа џамлии, а девојчињата играа ластик.

- Генерација која слободното време го поминуваше на улица.

- Генерација која играше криенка кога се стемнуваше.

- Генерација која правеше колачиња од кал и газеше во вирчиња.

- Генерација која сакаше лижавчиња со свирче и правеше гримаси кога среде лижавчето имаше кисел прашок.

- Генерација која со свои раце правеше синџири од хартија.

- Генерација на грамофонски плочи.

- Генерација која собираше детска пошта, салфетки, беџови, и генерација која имаше споменари.

- Генерација која го гледаше тато како го поправа телевизорот или му помагаше да ја намести антената.


- Генерација која имаше родители, а не странци.

- Генерација која пред спиење тивко се смееше, за родителите да не знаат дека уште сме будни.

- Генерација што пиеше од исто шише, и даваше од својата школска ужина.

- Генерација која си одеше дома со првиот мрак.

- Генерација што ненајавено доаѓаше во домот на своите пријатели, и тоа десетина во група.

- Генерација која без мобилен телефон секојдневно се среќаваше на истото место, во истото време.

- Генерација чиј авторитет беа родителите, како сопствените така и оние на пријателите.

- Генерација која ги поздравуваше сите што минуваа, стануваше во автобусите и им помагаше на постарите.

- Генерација што се качуваше на дрво и тајно го собираше овошјето.

- Генерација која се грижеше за чувствата, а не за парите или автомобилите.

- Генерација која научи сама да се снаоѓа, во секое време и во сите ситуации.

- Генерација која беше научена да сака.

- Генерација која читаше книги со светилка под ќебето.

Генерација која помина и, за жал, никогаш нема да се врати.

Извор: 6yka.com
Фото: Instagram
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот