X
 19.08.2019 Политика

Германија ја интензивира борбата против екстремната десница

Германската сојузна канцеларија за борба против криминалот (БКА) со формирање специјално одделение и структурални промени планира да ја интензивира борбата против екстремната десница.

Според германските медиуми, БКА планира да вработи 400 нови службеници, чија цел ќе биде борба против „криминалната омраза“ на екстремната десница. Со тоа БКА планира да се справи со опасноста од насилната екстремна десница.

БКА наведува дека за формирање на одделението иницијален настан е убиството на демохристијанскиот политичар Валтер Лубке, кој во јуни беше убиен од еден радикален десничар поради неговите либерални ставови, соопшти БКА.

- Целта е правовремено откривање на мрежите и подобрување на размената на информации на национален и меѓународен план и во случај на следење на исламскиот екстремизам - се наведува во соопштението на БКА.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Политика