X
 21.02.2020 Живот

Како безболно да се прекине доењето, објаснува д-р Марина Поп-Лазарова

Доењето и ноќните подои често се тема за дискусија. Колку му се потребни на едно бебе, дали станува збор за глад или утеха? Како и кога е најдобро да се прекине со доење? Дали е паметно постепено да се редуцираат подоите? Дали бебето се буди само од навика? Или, пак, ноќните подои се клучни за растот и развојот на едно мало суштество?
Од стручен агол разговараме со педијатарот д-р Марина Поп-Лазарова, која подетално ни го објаснува процесот на безболно прекинување на доењето. Според неа, како што воспоставувањето на лактацијата е процес, исто така и престанокот на млекото, т.е. прекинувањето со доење, мајките мора да го сфатат како процес, кој минува низ повеќе фази.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот