X
 19.03.2020 Здравје

Мајчиното млеко нема ист состав дење и ноќе. Кога доењето го смирува бебето?

Доењето е првенствено чин на хранење, но ништо помалку значајна не е и психолошката компонента – тоа е еден од основните канали за поврзување на бебето и мајката и за одржување на таа врска. Тоа е извор на утеха, јасен знак дека бебето е сакано и згрижено, потврда за неговата вредност и уважувањето од страна на родителите. Како што прехранбеното значење на млекото не се губи, така не исчезнува ни неговото емотивно значење, вели психологот Даница Ивановска-Лепојевиќ, советничка за доење и дула.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје