X
 21.02.2022 Живот

Која земја освои најмногу медали на годинашните ЗОИ во Пекинг?

Речиси 100 земји се натпреваруваа на Зимските олимписки игри во Пекинг, а речиси 3.000 спортисти ги претставуваа.

Се одржаа вкупно 109 настани во 15 дисциплини во седум спорта: биатлон, боб, карлинг, хокеј на мраз, санкање, лизгање и скијање. Дванаесет различни места, поделени меѓу зоните Пекинг, Жанџијаку и Јанкинг, беа користени во текот на 17 дена, колку што траеја Олимписките игри.

Норвешка е најуспешната нација на Зимските олимписки игри уште од 1924 година, со вкупно 368 медали пред Пекинг. САД ја следеа Норвешка со 305 медали.

Еве колку медали освои секоја земја во Пекинг:

Норвешка: 37 медали (16 златни, 8 сребрени, 13 бронзени)
Русија (РОК): 32 медали (6 златни, 12 сребрени, 14 бронзени)
Германија: 27 медали (12 златни, 10 сребрени, 5 бронзени)
Канада: 26 медали (4 златни, 8 сребрени, 14 бронзени)
САД: 25 медали (8 златни, 10 сребрени, 7 бронзени)
Шведска: 18 медали (8 златни, 5 сребрени, 5 бронзени)
Австрија: 18 медали (7 златни, 7 сребрени, 4 бронзени)
Јапонија: 18 медали (3 златни, 6 сребрени, 9 бронзени)
Холандија: 17 медали (8 златни, 5 сребрени, 4 бронзени)
Италија: 17 медали (2 златни, 7 сребрени, 8 бронзени)
Кина: 15 медали (9 златни, 4 сребрени, 2 бронзени)
Швајцарија: 14 медали (7 златни, 2 сребрени, 5 бронзени)
Франција: 14 медали (5 златни, 7 сребрени, 2 бронзени)
Јужна Кореја: 9 медали (2 златни, 5 сребрени, 2 бронзени)
Финска: 8 медали (2 златни, 2 сребрени, 4 бронзени)
Словенија: 7 медали (2 златни, 3 сребрени, 2 бронзени)
Австралија: 4 медали (1 златен, 2 сребрени, 1 бронза)
Нов Зеланд: 3 медали (2 златни, 1 сребрен, 0 бронзени)
Унгарија: 3 медали (1 златен, 0 сребрени, 2 бронзени)
Велика Британија: 2 медали (1 златен, 1 сребрен, 0 бронзени)
Белгија: 2 медали (1 златен, 0 сребрен, 1 бронзен)
Чешка: 2 медали (1 златен, 0 сребрен, 1 бронзен)
Словачка: 2 медали (1 златен, 0 сребрен, 1 бронзен)
Белорусија: 2 медали (0 златни, 2 сребрени, 0 бронзени)
Шпанија: 1 медал (0 златни, 1 сребрени, 0 бронзени)
Украина: 1 медал (0 златни, 1 сребрени, 0 бронзени)
Естонија: 1 медал (0 златни, 0 сребрени, 1 бронза)
Латвија: 1 медал (0 златни, 0 сребрени, 1 бронза)
Полска: 1 медал (0 златни, 0 сребрени, 1 бронза)

Извор: Usatoday.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот