X
 21.05.2017 Живот

Кои зборови најчесто се користат во текстовите за земјите на „Wikipedia“?

Нова креирана мапа покажува кој збор е најмногу користен во текстовите за секоја земја, напишани на англиски јазик, на познатата „Wikipedia“.

Исклучени се зборови како „the“, „country“, „government“.

Ова се неколку од најинтересните:

-    Најкористениот збор во текстот за Велика Британија е „Ирска“, а за Ирска пак, е зборот „држава“

-    Во текстовите за САД и Шпанија најкористен е зборот „војна“

-    За Русија и земјите од СССР најчесто се споменува зборот „Советски“

-    За Северна Кореја се користи најмногу зборот „југ“, а кај текстот за Јужна Кореја зборот „север“

-    Кај островските земји се користи најмногу зборот „остров“

-    Кај Европските земји најчесто се појавува зборот „свет“

Поголема верзија на мапата можете да пронајдете овде
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот