X
 16.06.2017 Забава

20 интересни начини за да се подели Европа

Можеби сте чуле за Јанко Цветков, графичкиот дизајнер кој креира интересни мапи на Европа базирани на стереотипи.

фото извор: Јанко Цветков

Тој креирал одлични мапи на Европа кој се содржани во неговото второ издание на серијата книги „Atlas of Prejudice“. Се работи за сатирични мапи кои покажуваат 20 начини на кои може да се подели Европа, кога ќе се откријат честите стереотипи и предрасуди. Континетот го дели на оние кои пијат чај и оние кои пијат водка, како и на меланхолични и емоционално репресирани лица.

фото извор: Јанко Цветков

Поделбата помеѓу сиромашните и богатите, хомофобите и Католиците, Протестантите и Православните. Не е заборавена и поделбата помеѓу добрата и лошата кујна.

фото извор: Јанко Цветков
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава