X
 21.06.2021 Живот

Оваа земја ги има најчистите плажи во Европа

Европската агенција за животна средина неодамна спровела истражување за квалитетот на водата на дури 22.276 плажи во 27 земји во Европската Унија, Албанија, Швајцарија и Велика Британија.

Резултатите покажале дека Кипар ги има најчистите плажи во споредба со овие земји. Агенцијата го оценила квалитетот на водата на кипарските плажи со максимални поени. Сите 112 плажи на Кипар добиле одлична оцена.


Фото: Кипар/Pixabay

На ниво на цела Европа, 82,8% од плажите добиле највисока оцена.

На листата на земји со најчисти плажи, по Кипар следуваат Австрија, Грција, Малта и Хрватска. Од сите плажи, 296 (околу 1,3% од плажите), добиле лоша оцена.


Фото: Pixabay

Велика Британија, која била во ЕУ во периодот кога се спровело истражувањето, добила највисока оцена за само 17,2% плажи, додека во Полска, само 22,1% од плажите добиле најдобра оцена.

Извор: Novosti
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот