X
 22.06.2024 Здравје

Многу студената вода може да претставува ризик за здравјето

Студената вода е задоволство за многумина, но за нејзините здравствени ефекти се дискутира долго време. Многу студии покажале дека пиењето многу студена вода има и предности и недостатоци. 

Д-р Је Чи-Мин, доктор во тајванската кинеска клиника „Веиксин“ и практичар на традиционалната кинеска медицина, предупредува дека постојаната желба за студена вода може да укажува на суштински здравствен проблем.

Ефектите од пиењето студена вода врз одредени здравствени состојби

Ахалазијата е нарушување на голтањето, во кое долниот езофагеален сфинктер не успева да се опушти, спречувајќи ја храната да влезе во желудникот. Студијата објавена во „Журнал за неврогастроентерологија и подвижност“ покажала дека пиењето студена вода од 2 степени ги влошува симптомите на ахалазија. Студијата покажала и дека ниските температури го зголемуваат притисокот на долниот езофагеален сфинктер при мирување, a пролонгираните контракции на хранопроводот ги влошуваат тешкотиите со голтањето.

Покрај тоа, пиењето студена вода може да предизвика мигрена. Студија спроведена на 669 жени покажала дека 51 (околу 8 проценти) имале главоболка откако испиле чаша студена вода. Оваа студија, исто така, покажала дека жените што имале мигрена во изминатата година имале двојно поголема веројатност да добијат главоболка по пиењето студена вода во споредба со оние што никогаш немале мигрена.

Придобивките од студената вода за одредени групи

Пациентите што се подложени на хемотерапија често доживуваат нарушувања на вкусот, што влијае врз нивните навики во исхраната и нутриционистичкиот статус. Студија на животни објавена во 2020 година во „Меѓународниот журнал за молекуларни науки“ покажала дека пиењето студена вода ги ублажува супресивните ефекти на антиканцерогените лекови врз перцепцијата на вкусот кај глувците. Истражувачите веруваат дека оралната криотерапија може да помогне да се спречат нарушувања на вкусот предизвикани од лекови за рак.

Понатаму, рандомизирано контролирано испитување покажало дека спортистите што се натпреваруваат во триатлони во топли услови можат да ги подобрат своите перформанси со пиење студена каша во текот на трката.

Желбата за студена вода може да укаже на основни здравствени проблеми

Рицугаку Кен, лекар по традиционална кинеска медицина во болницата „Курашики Хејсеи“ во Јапонија, објаснил дека човечкото тело има природна способност да ја регулира температурата. Сепак, тој предупредува дека продолженото пиење студена вода може да ја наруши оваа способност, што ќе доведе до нерамнотежа во регулацијата на телесната температура.

Слезината игра клучна улога во нашиот имунолошки систем со производство на бели крвни зрнца. Меѓутоа, во традиционалната кинеска медицина, слезината е тесно поврзана со желудникот и заедно играат клучна улога во варењето и апсорпцијата на хранливите материи во телото. Пиењето студена вода може да ѝ наштети на функцијата на слезината и на желудникот. Оваа нарушена функција може да влијае врз способноста на телото да ја метаболизира водата, потенцијално предизвикувајќи симптоми како што се едем и абдоминална надуеност.

Понатаму, д-р Јех вели дека ако некој постојано чувствува дека му е претерано жешко и дека сака да се олади пиејќи чаша студена вода, тоа може да биде знак за некој основен здравствен проблем.

Кога треба да избегнуваме да пиеме ледена вода?


Д-р Јех понудил едноставен начин да ја тестираме нашата способност за толерирање студена вода. Држете чаша студена вода со едната рака. Ако можете да ја држите повеќе од една минута без да чувствувате болка, тоа покажува дека вашето тело може да толерира студени пијалаци до одреден степен. Меѓутоа, бидејќи телото на секого е различно, овој метод можеби не е погоден за секого. Ако ви е тешко да држите студена вода повеќе од една минута, тоа може да значи дека вашето тело не може да толерира таков студ директно да влезе во стомакот. Затоа, се препорачува да избегнуваме да пиеме студена вода или да јадеме студена храна.

Дополнително, тој препорачува да не се пие студена вода во следните три ситуации:

- За време на менструацијата: студената вода може да ја попречи циркулацијата на крвта. Пиењето студена вода за време на менструацијата може да доведе до менструални грчеви и неправилни периоди. Жените склони кон менструални грчеви, исто така, треба да го ограничат пиењето студена вода надвор од менструалниот период.

-По вежбање: крвните садови на екстремитетите се шират по физичка активност. Пиењето студена вода може да предизвика овие крвни садови нагло да се стегнат. Затоа, во овој период се препорачува да изберете вода на собна температура или топла вода. Студената вода треба да се пие само откако телото ќе се олади и ќе престане потењето.

-Луѓе склони кон настинки: луѓето што често настинуваат треба да избегнуваат да пијат студена вода.

Извор: eklinika.telegraf.rs

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје