X
 22.11.2019 Живот

Милениумците мразат телефонски повици. Има зошто

Секоја генерација има свои карактеристики, па не се исклучок ни милениумците. Една етикета поврзана со нив е да избегнувате да им се јавувате - по секоја цена.

Милениумците се генерација што порасна премостувајќи ја дигиталната ера. Тие се последните што ќе се сеќаваат како е да се расте без интернет и тие се оние што активно учествувале во правењето на интернетот интегрален дел од секојдневниот живот.

Бидејќи тие поминале голем дел од нивниот живот како крајно достапни за другите луѓе - и можат да се присетат на времето кога тоа не било норма, тие се почувствителни на границите повеќе отколку што некои претпоставуваат.

Всушност, телефонските повици изгледаат инвазивни затоа што бараат моментален одговор. Во светот каде што нивните пораки, е-пошта и инбокс се преполни, дадено им е време да одговорат во временски рамки во нивни услови.

Затоа, не е изненадување дека едни од најголемите проблеми за милениумците се непотребните повици и состаноци.

За некои ова може да изгледа грубо, ако не и глупаво. Сепак, одлично е за продуктивноста.

Ова е милениумскиот стандард за е-пошта:

- Ако може да биде пренесено преку е-пошта, испрати е-порака;
- Секогаш испраќајте е-пошта, ако е можно;
- Единствената причина поради која не треба да се испраќа е-пошта за комуникација на основните информации е ако заклучоците, целите и одговорите сè уште не се решени, а повеќе луѓе треба да бидат присутни за да размислат за нив.

телефон
Фото: Unsplash


Според милениумците, телефонските повици трошат повеќе време отколку што заштедуваат


15-минутен телефонски повик за пренесување информации е губење време. Не само затоа што постои поефикасен начин за споделување информации, туку и затоа што треба да поминете време подготвувајќи се за тоа, да водите неважни разговори и потоа да се вратите на вашиот работен ден.

Е-пораките се подобри за организација

Наместо да веруваат дека секој поединец фаќа белешки и се обидува да биде во чекор со тоа кој за што бил назначен, е-пораките во кои се вклучени сите учесници ги олеснуваат организацијата и документацијата. Ако му давате некому посебни упатства, тој/таа може да ви испрати порака на е-пошта наместо да ви се јави... повторно.

Телефонските повици не ја подобруваат врската

Доколку претпочитате телефонски повик затоа што сакате да го слушнете гласот на другото лице и да поттикнете врска, ова не е начинот да го направите тоа. Телефонските повици обично се опремени со непотребни, а понекогаш и непријатни мали разговори. Ако поврзаноста е вашата цел, договорете кафе или ручек. Така ќе имате можност да комуницирате очи в очи.

Во нашите секојдневни работни распореди е-пораките треба да бидат стандард за споделување информации. Иако и другите медиуми се важни, овозможувањето на луѓето да имаат простор за да размислат, да планираат и да одговорат во крајна линија е подобро за продуктивноста.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот