X
 22.12.2020 Живот

Луѓето што не ја разбираат разликата меѓу овие 3 збора имаат ниска емоционална интелигенција

Многу луѓе поминуваат низ животот мислејќи дека ги разбираат разликите помеѓу овие три клучни збора: водење, управување и следење.

Водење - да водиш некого на некој начин, особено водејќи го напред; насочување кон одредена патека или насока.

Управување - извршување извршна, административна и надзорна насока.

Следење - да следиш или да продолжиш; да прифатиш како авторитет.

Лидерството како концепт

Лидерите често мислат дека се на врвот на пирамидата. Лидерите се важни. Но, вистинските големи лидери разбираат дека не се само тие доволни. Така, колку повеќе лидерот се потпира на поимот супериорност пред менаџерите или следбениците по него, толку е поголема веројатноста да не успее.

Во деловен контекст, лицето што е повикано да води, што е ставено на лидерска позиција, веројатно има импресивна титула. Тој/таа е платен прилично многу. Но, ова не е карактеристика што води кон успех.

Всушност, вистинскиот лидер сјае преку креативноста, интегритетот, инспирацијата, расудувањето и комуникацијата - без оглед на тоа на која позиција се наоѓа.

Менаџментот како концепт


Ефективниот менаџер мора да биде добар лидер - но самото лидерство не е доволно за да стане навистина одличен менаџер.

Како аналогија, замислете исклучителен спортист. Може да кажете дека е многу брз тркач или можете да го наречете тркач-шампион. Карактеристиката го зајакнува резултатот.

Исклучителното управување вклучува и високо (и пофално) ниво на доверба: доверба во целокупните цели и доверба во функционалните процеси што другите во тимот ги идентификувале.

lider
Фото: Freepik

Следењето како концепт

Ова е нешто што често се занемарува. Следбениците секогаш се групирани масовно бидејќи обично ги има повеќе. Ако зборуваме за бизнис, тие добиваат помали плати.

Ова е причината зошто улогата на следбениците може истовремено да биде најнеблагодарна и најтешка. Освен ако не се водени од навистина голем лидер, тие имаат доста тешкотии.

Важно е да се знае дека вистинскиот следбеник е ист како вистинскиот лидер и менаџер. Важен. Витален.

Најдобрите следбеници им носат доверба, скромност, интегритет, посветеност и емпатија на своите тимови. Кога ќе бидат повикани да ги следат, тие се посветуваат на тоа.

Емоционална интелигенција

Разбирањето на разликата помеѓу овие три клучни збора е знак на емоционална интелигенција. Бидејќи, во својата основа, емоционалната интелигенција е да се ставите себеси на нечие место.

Станува збор за замислување на тоа како вашите зборови се слушаат во нивните уши и вашите постапки се гледаат во нивните очи затоа што тоа е љубезен, емпатичен начин, но и затоа што прифаќањето на овие сфаќања ја прави поголема веројатноста дека вие и тие ќе ги постигнат нивните цели.

Лидерот кој не се фокусира само на тоа каде сака да оди, туку и мисли на интегритетот на процесите што им вели на менаџерите да ги користат, или ја прифаќа довербата и скромноста што ги покажуваат оние што го следат, ќе биде поефикасен.

Менаџерот кој не само што им се посветува на целите што ги поддржува организацијата туку и ги почитува лидерите и следбениците - ќе блесне.

А следбеникот кој препознава дека ништо во целиот систем не може да работи без негова посветеност, притоа почитувајќи се себеси, ја прави целата работа можна.

Автор: Били Марфи Џуниор
Извор: Inc.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот