X
 22.12.2023

Најопасните земји во светот: Еве каде не е безбедно да се патува

Светот е дом на многу опасни земји каде што конфликтот, насилството и политичката нестабилност создаваат предизвикувачка средина за граѓаните и туристите.

Во моментов некои од најопасните земји во светот, според Глобалниот индекс на мир, се Авганистан, Јемен, Сирија и Сомалија, кои се соочуваат со конфликти и високо ниво на насилство.

Покрај нив, и Ирак, Украина и Венецуела се сметаат за локации со висок ризик поради политичката нестабилност и криминал.

Глобалниот индекс на мир е создаден од Институтот за економија и мир и ги рангира нациите од најбезбедни до најопасни врз основа на различни фактори, вклучувајќи нивоа на насилство, политичка нестабилност и милитаризација. Глобалниот индекс на мир се смета за сигурна и точна мерка за безбедноста на една земја и се користи од владите, меѓународните организации и компаниите за донесување одлуки за патувања, инвестиции и други активности.

Некои од најопасните земји во светот главно се наоѓаат на Блискиот Исток и Африка, каде што постојаните конфликти, високото ниво на насилство и политичката нестабилност ги направија особено опасни. Овие земји често страдаат од комбинација на внатрешни конфликти, надворешна интервенција и лошо владеење, што може да доведе до широко распространето насилство, раселување и страдање.

Десетте најопасни земји во светот се: Авганистан, Јемен, Сирија, Русија, Јужен Судан, Демократска Република Конго (ДРК), Ирак, Сомалија, Централноафриканската Република и Судан, според податоците на Глобалниот индекс на мир.

Најопасна земја во светот е Авганистан, со оцена 3,55. Земјата е вовлечена во конфликт со децении, со тековен бунт на талибанците и присуството на меѓународни сили. Јемен е втората најопасна земја во светот со оцена 3,39. Земјата е во состојба на граѓанска војна од 2014 година, со тековни борби меѓу бунтовниците и јеменската влада. Сирија е третата најопасна земја со оцена 3,36.

На четврто место е Русија (3,28), а потоа следува Јужен Судан (3,18). Демократска Република Конго се смета за шеста најопасна земја во светот со оцена 3,17, додека Ирак е на седмата позиција со оцена 3,16. Сомалија е осмата најопасна земја во светот со оцена 3,13.
Централноафриканската Република е деветта најопасна земја во светот со оцена 3,02. Конечно, Судан е десетта најопасна земја во светот и нејзината оцена е 3,01.

Извор: Bizlife.rs
Фото: Pexels
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk