X
 24.02.2024 Наука

Истражувачите создадоа универзален противотров за смртоносни змии

Научниците од „Скрипс рисрч“ развија антитело што може да ги блокира ефектите на смртоносните токсини во отровите на многу видови змии во Африка, Азија и Австралија.

Антителото, кое ги штитело глувците од вообичаено смртоносниот отров од змиите, вклучувајќи ги и црните мамби и кралските кобри, е опишано во „Сајнс транлејшнл медисин“. Новото истражување користело форми на токсини произведени во лабораторија за да се испитаат милијарди различни човечки антитела и да се идентификуваат оние што можат да ја блокираат активноста на токсините. Тоа претставува голем чекор кон универзален противотров кој би бил ефикасен против отровот од сите змии.

- Ова антитело дејствува против еден од главните токсини пронајдени кај многу видови змии, кои придонесуваат за десетици илјади смртни случаи секоја година. Ова би можело да биде неверојатно вредно за луѓето во земјите со низок и среден приход кои имаат најголем товар од смртни случаи и повреди предизвикани од каснување од змии - вели д-р Џозеф Жардин, еден од авторите на студијата и професор по имунологија и микробиологија во „Скрипс рисрч“.

Повеќе од 100.000 луѓе годишно, главно во Азија и Африка, умираат од каснување од змија - што го прави нивниот отров посмртоносен од повеќето тропски болести. Тековните противотрови се произведуваат со имунизирање на животните со змиски отров и секој генерално дејствува само против еден вид змии. Ова значи дека мора да се произведат многу различни противотрови за лекување.

Жардин и неговите колеги претходно проучувале како широко неутрализирачките антитела против вирусот ХИВ можат да функционираат со таргетирање области на вирусот кои не можат да мутираат. Тие сфатиле дека предизвикот да се најде универзален противотров е сличен на нивната потрага по вакцина за ХИВ - исто како што брзо еволуирачките ХИВ-протеини покажуваат мали разлики меѓу себе, различните отрови од змии имаат доволно варијации, така што антителата што се врзуваат за една, генерално не се врзуваат за другите.

Но, како ХИВ, и токсините од змија, исто така, имаат конзервирано региони кои не можат да мутираат, а антителата што ги таргетираат веројатно би можеле да дејствуваат против сите варијанти на тој отров.

Во новата анализа, истражувачите изолирале и споредиле отровни протеини од различни елапиди - главна група на отровни змии вклучувајќи ги мамбата, кобрите и бунгарусите. Тие откриле дека еден вид протеин наречен „токсини со три прсти“ (3FTx), присутен кај сите елапидни змии, кој содржи мали делови кои изгледаат слично кај различните видови. Покрај тоа, протеините „3FTx“ се сметаат за високо токсични и се одговорни за парализа на целото тело, што ги прави идеална терапевтска цел.

Со цел да откријат антитело за блокирање на „3FTx“, истражувачите создале иновативна платформа која ги ставила гените за 16 различни „3FTx“, во клетките на цицачите, а потоа ги произведувале токсините во лабораторија. Тимот потоа се осврнал кон датотека со повеќе од 50 милијарди различни човечки антитела и тестирал кои од нив се врзани за протеинот „3FTx“ од многуслојниот бунгарус (исто така познат како кинески или тајвански бунгарус), кој има најмногу сличности со другите „3FTx“ протеини.

Тоа го намалило нивното пребарување на околу 3.800 антитела. Потоа, тие ги тестирале тие антитела за да видат кои од нив ќе препознаат четири други варијанти на „3FTx“. Помеѓу 30-те антитела идентификувани на тој екран, едно се издвојувало дека има најсилни интеракции меѓу сите варијанти на токсини: антитело наречено „95Mat5“.

Жардин, Калек и нивните колеги го тестирале ефектот на „95Mat5“ на глувци, на кои им биле инјектирани токсини од змија бунгарус, индиска плукачка кобра, црна мамба и кралска кобра. Во сите случаи, глувците кои истовремено примиле инјекција од „95Mat5“ не само што биле заштитени од смрт, туку и од парализа.

Откриле дека антителото ја имитира структурата на човечкиот протеин за кој„ 3FTx“ обично се врзува. Интересно, антителата за ХИВ со широко дејство кои Жардин претходно ги проучувал, исто така, функционираат имитирајќи човечки протеин.

- Неверојатно е што за два сосема различни проблеми, човечкиот имунолошки систем се приближил кон многу слично решение. Исто така, беше возбудливо да се види дека можеме целосно синтетички да создадеме ефективно антитело – а не имунизиравме ниту едно животно, ниту пак користевме змии - вели Жардин.

Додека „95Mat5“ е ефикасен противотров на сите елапиди, тој не го блокира отровот на вајперите - втората група на отровни змии. Групата на Жардин сега бара широко неутрализирачки антитела против друг елапиден отров, како и два токсини од вајпер. Тие се сомневаат дека комбинирањето на „95Mat5“ со овие други антитела може да обезбеди широка покриеност против многу или сите отрови од змии.

- Сметаме дека коктел од овие четири антитела потенцијално би можел да работи како универзален противотров за која било медицински релевантна змија во светот - заклучил Калек.

Извор: Phys.org

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука