X
 11.04.2018 Наука

Истражување го потврди она што долго време го тврдат поборниците на аутизмот

Април е месец за прифаќање на аутизмот, така што не постои подобар период да фрлиме светлина врз една од најпогрешно сфатените пречки во развојот во светот.

Многу алистички луѓе (термин за луѓе без аутизам) донесуваат непромислени претпоставки и заблуди за аутизмот. Пример за тоа е дека аутистичните луѓе немаат чувство на емпатија. Меѓутоа, најновото истражување му става крај на овој стереотип.

Еден од најстрашните стереотипи за аутизмот е дека лицата со аутизам не се способни за емпатија или дека имаат нецелосна или неразвиена теорија на умот. Идејата датира од 80-тите години, кога британскиот психолог Симон Барон-Коен се залагал за она што тој го нарекол „слепило на умот“ како главен симптом за аутизмот. Според него, ова објаснувало зошто многу луѓе со аутизам избегнувале контакт со очите. Симон сугерирал дека аутистичните луѓе не чувствувале потреба да имаат контакт со очите бидејќи немале способност да ги замислуваат мислите и чувствата на другите.

Како што веројатно замислувате, многу луѓе што се залагаат за аутизмот долго време имале проблем со толкување на нивната состојба што ги прикажувала како биолошки несимпатични или негрижливи. Ова е прилично навредливо. Конечно, во 2017 година едно истражување ги оправдало нивните забелешки, со алтернативно објаснување за прашањето на контактот со очите - објаснување што одговарало на нивното искуство.

Проблемот не е тоа што аутистичните луѓе се нечувствителни во однос на другите луѓе, туку дека нивниот мозок е пречувствителен. Кога аутистичните волонтери добиле визуелен стимул на лицето на другите луѓе, истражувачите откриле вишок активност во амигдалата, дел од мозокот одговорен за препознавање лица и за толкување на изразите на лицето. Овој вишок на активност може да предизвика голема вознемиреност и може да го направи контактот со очите прилично застрашувачки. Таа зголемена анксиозност е во основа она за кое аутистичните луѓе зборуваат цело време.

Многу терапии создадени за луѓето со аутизам го ставаат во главен фокус надминувањето на аверзијата на контактот со очите. Но според д-р Сју Флечер-Ватсон, учењето да се гледаат другите луѓе може да биде како левучарите да се учат да пишуваат со десна рака. Можно е, но може да биде непријатно и непотребно.

Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука