X
 24.03.2019 Живот

Водич од 40-тите ги учел мажите како да се однесуваат кон вработените жени

Одделот за човечки ресурси е од суштинско значење за секоја компанија. Токму овој оддел ја води културата на канцеларијата и на вработените за тоа како треба да се однесуваат - дури и шефовите. Блогот „Ретронаут“ откри рачно упатство за надзорници создадено од Реј-си-еј во текот на 40-тите години со цел да се едуцираат машките шефови како да ги интегрираат своите колешки на работното место. Втората светска војна поттикнала поголема потреба жените да ѝ се приклучат на работната сила, особено во фабриките. Прирачникот со наслов „Кога ја надгледувате жената“ покажува како биле третирани овие жени во текот на 40-тите. Многу ќе ве изненади.

Движењата #MeToo и #TimesUp предизвикаа бран на промени низ индустриите, истакнувајќи ги сексуалните практики и сексуалното вознемирување на работното место, кои со децении биле неконтролирани. Мажите се прашуваат како да се „приспособат“ на оваа нова култура. Можеби треба да ги прочитаат овие страници од минатото за тоа како треба да се однесуваат кон нивните колешки. Иако јазикот на прирачникот е мизогинистички, некои од овие точки се всушност за тоа како треба да биде третиран секој вработен, без оглед дали е маж или жена.40-тите години сведочеа на нов вид жена-работник. Додека жените што придонесувале за работната сила не биле ништо ново, особено кај малцинствата и кај пониската класа, за жените од средната и високата класа отсекогаш имало поделба. Родовите улоги не биле единствената причина поради која била напуштена идејата за жените како работна сила. Големата депресија предизвикала толку високо ниво на невработеност, што се сметало дека жените што работеле им ги крадат работните места на мажите.

Втората светска војна променила сè. Дури и пред САД да се вклучат во војната, владата потпишала договори за обезбедување воена опрема за сојузниците. Воената индустрија предизвикала бум во работните позиции, така што тие требало да бидат пополнети од секој способен граѓанин, вклучувајќи ги и жените, но како привремено решение.За да се охрабрат жените да се приклучат на повикот за работа, почнала да се шири пропагандна кампања што го раширила слоганот „Ние го можеме тоа“ кај жените низ цела нација. Полека, но сигурно, тие одговориле на повикот. Жените од пониската класа што веќе работеле се префрлиле на работни места со повисоки плати во фабриките, па следувале оние што завршиле средно образование и се омажиле.

Иако некои мажи не сакале нивните жени да работат, побарувачката за работници станала толку висока, што и жените со мали деца се вклучиле во работните редови. Кога САД се вклучиле во Втората светска војна, 12 милиони жени веќе работеле, а бројката се зголемила на 18 милиони до периодот кога завршила војната.Дури и со воените напори, повеќето жени работеле на традиционални „женски работни места“, како што се позициите во услужниот сектор. Единствениот работен сектор каде што имало целосно мешање на половите биле фабриките.Жените што работеле биле клучен дел од напорите, но ова не го променило мислењето на општеството за улогата на жената. Фабриките и услужните работни места се сметале за прифатливи привремени придонеси, но по војната на жените им било јасно кажано дека ќе мора да се вратат дома. Работодавците ги демотивирале жените така што им давале пониски плати, а некои други и ги отпуштале.

Сепак, водичот дава правила за шефовите што би требало да се применат и ден-денес.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот