X
 26.04.2022 Живот

Како да ги искористите четирите вида интелигенција за подобро да носите одлуки?

Кога треба да донесете важна одлука, како ја носите? Дали правите истражување, списоци „за“ и „против“? Дали скенирате страв, возбуда, тага, лутина или какви било други емоции што може да се појават? Дали му верувате на вашиот стомак?

Најмудрите, најхолистичките одлуки ги вклучуваат сите наши знаења, а всушност станува збор за четири типа на интелигенција. Еве како да ги искористите за да направите подобар избор.

Ментална интелигенција:

Дали...

- размислувам критички?
- донесувам одлуки врз основа на точни информации?
- верувам во науката?
- сум љубопитен, дали знам да ги обработувам податоците?
- сум скептик за феномени што не можам логично да ги објаснам?
- можам да правам разлика помеѓу факти, пропаганда и манипулација?
- сум остроумен?
- сум некој што се губи во сопствените мисли?

Интуитивна интелигенција:

Дали...

- добивам спонтани, корисни информации во мојот мозок?
- правам разлика помеѓу размислувањето и интуицијата?
- добивам повратни информации од другите за тоа колку сум интуитивен?
- знам работи што не би можел да ги знам рационално на начини кои подоцна се проверуваат?
- имам прекогнитивни соништа или визии?
- пристапувам до повеќедимензионални сфери што другите не ги гледаат/слушаат/чувствуваат?

Емоционална интелигенција:


Дали можам:

- да ги читам и чувствувам точно моите и туѓите емоции?
- да се приспособам на моите чувства, да соберам корисни информации од тоа како се чувствувам емоционално и дали знам да го протолкувам она на што се обидуваат да ме водат моите чувства?
- да поставам граници помеѓу туѓите чувства и моите?
- да одговорам на она што го читам кај другите луѓе со емпатија без нивните емоции да ме натераат да се повлечам?
- да ги потиснам емоциите или да експлодирам?
- да се грижам за страдањето на другите и да се чувствувам мотивирано да помогнам во олеснување на страдањето?

inteligencija
Фото: Freepik

Сoматска интелигенција:


Дали...

- сум свесен за моите физички сензации на редовна основа?
- сум приспособен на интуицијата?
- сум цврсто приземјен на земјата?
- можам да читам суптилно телесни сигнали или симптоми пред да станат големи?
- можам да му поставам на моето тело прашања и со одредена доверба да ги толкувам како да или не?

Како изгледаат во практика?

Менталната интелигенција може да ви помогне да ги следите податоците, да ги мерите добрите и лошите страни, да го процените ризикот врз основа на модели и статистики и да останете приземјени во математиката, науката и податоците. Сепак, колку што е клучно да се биде паметен и да се потпирате на објективни податоци за донесување одлуки, менталната интелигенција има свои ограничувања.

Оние што би можеле да ги наречеме „интуитивци“ често имаат поразвиена интуитивна интелигенција. Овој вид интелигенција може да се појави како директно знаење, претчувство, прекогнитивни соништа и визионерски откритија. Многумина со високо развиена интуитивна интелигенција можат да научат да поставуваат бинарни прашања со да/не и да добијат интуитивно знаење, што им дава една информација што може да се поврзе со други видови интелигенција за да донесат мудри одлуки.

Постојат луѓе што донесуваат одлуки поставувајќи им прашања на нивните тела, добивајќи неконтролиран соматски одговор. Овие луѓе му веруваат на својот „стомак“ и му дозволуваат на телото да ги води.

Извор: Mindbodygreen.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот