X
 26.05.2022 Живот

Погледнете зошто холандските кружни текови се совршено решение за сообраќајот

Со оглед на тоа дека голем број возачи не знаат да се снајдат во стандардните кружни текови, можеби не е паметно да се запрашаме дали треба да воведеме уште еден вид од ова карактеристично решение за кружење. Но, холандските кружни текови може да се токму она што им е потребно на возачите бидејќи тие се многу поедноставни во практика.

Нивната главна карактеристика е што имаат велосипедска патека која е независна од средишното јадро на кружниот тек, односно надворешниот круг е одвоен од улицата, а се разликува и по бојата за да е појасно дека таму може да кружат само велосипедисти.

Како што веќе споменавме, овие кружни текови во практика се покажале како многу поедноставни со оглед на тоа дека велосипедистите кружат надвор, а автомобилите се сретнуваат со нив само на излезите од кружниот. Возилата мора да ги пропуштат велосипедистите, како и пешаците.

Смислата на постоењето на овие кружни текови е да се олесни сообраќајот и полесно да тече, како и да се заштитат велосипедистите бидејќи со ваквите кружни текови тие се оддалечуваат од моторните возила и така се избегнуваат судири. Покрај сето тоа, овие кружни текови се и попрегледни.Останува само едукацијата - проблемот е во тоа што возачите не знаат дека велосипедистите имаат предност, па некогаш може да дојде до инциденти. Уште неколку земји ги усвоија овој вид кружни текови и тие се многу чести во земји како Франција, Белгија или Обединетото Кралство.

Извор: Jutarnji

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот