X
 27.05.2024 Наука

Развиена вакцина која ги активира досега недостижните антитела против вирусот ХИВ

Нов кандидат за вакцина против ХИВ кој во моментов е во раните клинички испитувања е пример за постојаната потрага по ефикасна вакцина.

Новата вакцина генерира широко неутрализирачки антитела (bnAbs) кај одредена група учесници за време на првичните испитувања. Овие антитела, откриени во раните 90-ти години, имаат огромен потенцијал во борбата против ХИВ.

И покрај интензивните истражувања, развојот на одржлива вакцина за ХИВ, особено онаа способна да генерира такви антитела, остана неостварлива цел со децении. Природните инфекции служат како остар потсетник за неверојатната задача да се стимулира имунолошкиот систем да ги произведува тие моќни антитела.

Нов оптимизам


Резултатите од неодамнешните тестови влеваат чувство на оптимизам во овој поглед. Водачот на новото истражување објавено во списанието „Сел“, имунологот Вилтон Вилијамс од американскиот институт за вакцини „Дјук“, е среќен поради брзото појавување на неутрализирачките антитела по вакцинацијата.

- Беше многу возбудливо да се види дека со оваа молекула на вакцина всушност можеме да добиеме неутрализирачки антитела кои се појавуваат за неколку недели - објаснил Вилијамс.

Вакцината конкретно го таргетира ХИВ-1, фокусирајќи се на стабилниот регион на неговата надворешна обвивка. Сепак, испитувањето наишло на проблеми кога учесникот доживеал тешка алергиска реакција на една од компонентите на вакцината, што довело до суспензија на испитувањето на вакцината.

Сепак, научниците брзо ја преформулирале вакцината, отворајќи го патот за понатамошни испитувања, овој пат без проблематичната компонента. Првичната анализа на податоците го нагласува робусниот имунолошки одговор по вакцинацијата.

- Ова дело е голем чекор напред бидејќи ја покажува можноста за индуцирање антитела со имунизации кои ги неутрализираат најтешките видови на ХИВ - истакнал Бартон Хејнс, друг имунолог од „Дјук“.

Сепак, остануваат предизвици во развојот на ефикасна вакцина против ХИВ. Клиничките испитувања во доцна фаза на алтернативни стратегии за вакцини за ХИВ наишле на неуспех, што ја нагласува сложеноста на развојот на вакцината. Сепак, напредокот во превенцијата на ХИВ е евидентен и во други насоки. Неодамнешното испитување покажало намалување на ризикот од пренос на ХИВ за 86 проценти, со конзистентна превентивна терапија.

 

Извор: zimo.dnevnik.hr

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука