X
 27.08.2017 Образование

Колку чини студирањето во другите земји низ светот?

Сакате да започнете со авантурата наречена студирање во странство, но се прашувате колку би можело да чини? 

Имајте на ум дека цените во продолжение се само просечни и тие зависат исклучиво од вашиот начин на живот, вид на програма која ќе ја студирате, без разлика дали станува збор за јавна или приватна високообразовна институција и многу други фактори.

Во продолжение погледнете колку во просек годишно треба да платите за студирање во странство.

САД

Школарина, данок и материјал: 22,214 евра
Престојување и храна: 8,855 евра
Останати трошоци: 1,788 евра
Вкупно: 32,857 евра

АВСТРАЛИЈА


Школарина, данок и материјал: 16,000 евра
Престојување и храна: 11,963 евра
Вкупно: 27,963 евра

СИНГАПУР


Школарина, данок и материјал: 21,061 евра
Престојување и храна: 6,250 евра
Вкупно: 27,311 евра

ШВЕДСКА

Школарина, данок и материјал: 12,775 евра
Престојување и храна: 10,220 евра
Вкупно: 22,996 евра

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА


Школарина, данок и материјал: 10,435 евра
Престојување и храна: 12,515 евра
Вкупно: 22,950 евра

КАНАДА

Школарина, данок и материјал: 9,103 евра
Престојување и храна: 7,997 евра
Вкупно: 17,100 евра

ЈАПОНИЈА

Школарина, данок и материјал: 6,783 евра
Престојување и храна: 7,047 евра
Останати трошоци: 613 евра
Вкупно: 14,443 евра

ИТАЛИЈА

Школарина, данок и материјал: 833 евра
Престојување и храна: 13,476 евра
Вкупно: 14,309 евра

ЈУЖНА КОРЕА


Школарина, данок и материјал: 5,770 евра
Престојување и храна: 7,026 евра
Вкупно: 12,796 евра

СРБИЈА

Школарина, данок и материјал: 2,708 евра
Престојување и храна: 8,725 евра
Вкупно: 11,433 евра

ГЕРМАНИЈА

Школарина, данок и материјал: 457 евра
Престојување и храна: 8,462 евра
Останати трошоци: 726 евра
Вкупно: 9,681 евра

ЧЕШКА

Школарина, данок и материјал: 3,815 евра
Престојување и храна: 5,596 евра
Вкупно: 9,411 евра

ГРЦИЈА

Школарина, данок и материјал: 1,426 евра
Престојување и храна: 6,850 евра
Вкупно: 8,276 евра

ПОЛСКА


Школарина, данок и материјал: 1,800 евра
Престојување и храна: 4,628 евра
Вкупно: 6,428 евра

ТУРЦИЈА


Школарина, данок и материјал: 1,272 евра
Престојување и храна: 4,790 евра
Вкупно: 6,062 евра

УНГАРИЈА

Школарина, данок и материјал: 901 евро
Престојување и храна: 5,138 евра
Вкупно: 6,039 евра

РУСИЈА

Школарина, данок и материјал: 5,735 евра
Престојување и храна: 2,966 евра
Вкупно: 8,701 евра

ИНДИЈА


Школарина, данок и материјал: 7,465 евра
Престојување и храна: 1,527 евра
Вкупно: 8,992 евра

КИНА


Школарина, данок и материјал: 4,980 евра
Престојување и храна: 1.696
Останати трошоци: 85 евра
Вкупно: 6,761 евра

АРГЕНТИНА


Школарина, данок и материјал:1,040 евра
Престојување и храна: 3,120 евра
Вкупно: 4,160 евра
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование